Корупція в АПК як відображення ситуації в країні
Ростислав Кравець, адвокат, старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери»

Нещодавно відбулася ціла серія корупційних скандалів, так чи інакше пов’язаних із міністерством сільського господарства. На жаль, я не виключаю повторення подібних випадків найближчим часом. На мою думку, все це пов’язано не так із конкретними особами, котрі вимагають і отримують неправомірну винагороду, що варто ще довести, як із самою системою.

Система хабарництва й корупції з’явилась в Україні не вчора, а будувалася й розвивалась практично усі роки незалежності. Не стала винятком і вся галузь.

Українське законодавство довгий час формувалось і формується таким чином, щоби сама економіка працювала в тіні. Непрозорі правила, наявність застарілих вимог, відсутність відповідальності за прийняті рішення для органів владних повноважень, котрі відповідають за довірені їм напрямки, так званий ефект Коломойського (безкарність і вседозволеність) призвели до нинішньої ситуації.

Не є винятком і нинішня законодавча й виконавча влада. Почавши декларувати боротьбу з корупцією та люстрацією, далі декларацій та публічних піар-акцій справа не пішла.

Небажання мінятися самим проступає всюди. Починаючи з відсутності вже два роки реальних реформ, прийняття у своїй більшості безграмотних і популістських законів, відсутності реальних виконуваних програм розвитку й закінчуючи електронним декларуванням.

Примітно, що проти системи електронного декларування виступили найзатятіші «борці» з корупцією і так звані люстратори-популісти.

Все це демонструє виняткову поверховість реформ і небажання реальних змін у країні саме з боку її керівництва.

Повертаючись до корупційних скандалів у сільському господарстві, варто відзначити, що саме відсутність прозорих правил роботи й відповідальності керівництва самого міністерства за розвиток галузі призвело, й буде призводити до таких «побутових» як на сьогодні ситуацій – хабарництва та корупції, котрі наносять непоправні збитки усій галузі.

Це все спостерігається не лише в сільському господарстві. Яскравим прикладом є банківський сектор, котрий просто знищується двома органами, завданням та метою діяльності яких є саме підвищення довіри до українських банків і стабільність банківської системи.

Те ж саме відбувається і з судовою гілкою влади, зруйнували  й розтоптали довіру до якої ті органи, які відповідальні за формування професійного суддівського корпусу, а також довіри до судів, котрі зараз пожинають плоди з надією, що їх це не торкнеться. Судова реформа на практиці перетворилася в фарс і підпорядкування усій гілці влади Адміністрації Президента.

Політика подвійних стандартів і повернення кумівства просто захлюпнули суспільство. Все це уже помітно й далеко за межами країни. Ставлення до України з боку світової спільноти, котра позитивно сприйняла зміни, але впевнилася, що на практиці змін просто немає, різко змінилося.

Підбиваючи підсумки скандалів із чиновниками міністерства, правомірно напрошується висновок, що все це – не більш ніж відображення процесів, стимульованих керівництвом країни та законодавчим органом. Поки це не припиниться, ми будемо спостерігати лише посилення хабарництва й відсутність розвитку економіки України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 квітня 2021
Голову Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрія Дикуна звинувачують у привласненні уманського пульмонологічного відділення
Голову Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрія Дикуна звинувачують у привласненні частини уманського туберкульозного диспансеру, а саме...
8 січня 2017
У Херсоні чиновник вимагав 20 тис. грн хабара за реєстрацію сільгосптехніки
Правоохоронці затримали на хабарі головного інспектора відділу технічного нагляду управління Держсільгоспінспекції Херсонщини, пише прес-служба СБУ. ...
29 жовтня 2016
В Україні пропонують ввести для корупціонерів довічне ув'язнення
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...