Павленка хочуть «піти»,  або Чому «Самопоміч» розігрує карту аграрного міністра?
Олексій Павленко, міністр аграрної політики і продовольства України

Аграрний міністр Олексій Павленко має піти з уряду. Такою заявою відкрила новий політичний сезон 2016 року політсила «Самопоміч». З одного боку, про зміну складу Кабміну говорять не перший день Президент, прем’єр та керівники найбільших парламентських фракцій. З іншого — ніхто не чекав, що з уряду «вперед ногами» спробують винести аграрного міністра та ще й з подачі фракції, яка привела його до влади. Втім, маємо факт: рішення про відкликання Павленка прийняла політрада. Але це відбудеться, як і писав AgroPolit.com, лише за однієї  умови — згоду має дати ще фракція, тобто більшість із 26 депутатів! Хоч лідер фракції  Олег  Березюк і запевняє, що ніякого розколу з приводу відставки Павленка немає. Але, як стверджують наші джерела, одностайної єдності в лавах «самопомічців» також нема. Більше того, рішення політради стало несподіванкою для багатьох із них. Тож зустріч депутатів «Самопомочі», яку заплановано на понеділок, обіцяє бути гарячою.  І тут очікуються сюрпризи. Але про все по порядку.

Версія «Самопомочі».

Лідер фракції Олег Березюк пояснив прийняття рішення щодо  відкликання Павленка відповіддю на повне ігнорування Кабміном «політичної відповідальності за прийняття бюджету». За його словами, це вимушений крок, який водночас не зобов’язує «Самопоміч» виходити з  коаліції (запам’ятайте цей момент!). При цьому, на його думку, фракція наполягатиме на зміні уряду.

Втім, це лише половина правди. За даними джерела AgroPolit.com у фракції, наближеного до керівництва, питання Олексія Павленка породило дискусії між однопартійцями, тому зустріч фракції буде непростою. Адже професійних зауважень до нього немає. Що ж тоді рухало політрадою, щоб піти на такий непопулярний крок?

«Їхня заява — це стратегія, щоб не нести відповідальність за дії уряду. Хоч аграрний міністр був одним із найкращих у КМУ, але «Самопоміч» розуміє, що її подальша участь в уряді Яценюка б’є по рейтингах. Тому час або  виходити, або отримувати за подальше перебування у складі коаліції більші дивіденди», — говорить AgroPolit.com директор «Українського інституту аналізу та менеджменту» Руслан Бортнік.

За його словами, сьогодні очевидний конфлікт між людьми за контроль над лісовою галуззю та рибним господарством, які офіційно перебувають в управлінні Мінагропроду, але їх курують інші люди.  «Там розгорілася справжня конкуренція. Тому заява про відкликання може бути своєрідною формою демаршу перед Яценюком, щоб посилити вплив Павленка на осіб, котрі курують згадані напрямки», — вважає він. На його думку, «Самопоміч» хотіла б, щоб її вигнали з коаліції, а сама піти вона не може, бо доведеться нести тягар політичної  відповідальності за розпад коаліції.

Торги за "портфелі"

Павленко став розмінною монетою у політичних торгах, які зараз тривають між «Самопоміччю» та владою, говорить AgroPolit.com політолог, експерт Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай.

«У вівторок розпочнеться пленарне засідання, а з ним на перший план вийде питання зміни уряду. В даному випадку у «Самопомочі» може бути ледь не «золота» акція, а відтак — і претензії на цілий ряд міністерських крісел», — переконаний він. Чому? Політолог пояснює, що в АП та уряді чудово розуміють, що вихід із коаліції «Самопомочі» означає автоматичне переформатування коаліції. Утримати коаліцію в такому разі може допомогти «Батьківщина» своїми голосами, але внаслідок цього зросте вплив і політичні апетити Леді «Ю», які всі знають, тому й не хочуть. Є ще один варіант — залучати Опозиційний блок, тобто колишніх регіоналів, яких не сприймає постмайданне суспільство. Якщо ж нову коаліцію не створять за 30 днів, то це вже ризик для позачергових виборів до  парламенту. А ні прем’єру, ні Президенту, у яких знижується рейтинг, наразі це не потрібно».

Тож у «Самопомочі» дуже велика імовірність зберегти за собою посаду аграрного міністра й отримати нові. На які посади може розраховувати фракція? «Вакантних посад чимало. Міністр екології (хоча туди готує свою кандидатуру фракція Олега Ляшка),  охорони здоров’я, інфраструктури та перший віце-прем’єр», — каже Солонтай.

«М’яке руйнування коаліції»?

Про ще один елемент аграрного «пасьянсу» на початку нового політичного сезону розповів AgroPolit.com політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. 

 

«Швидше за все, пан Садовий і його найближче оточення вирішили зіграти на випередження: хочуть спровокувати ситуацію дострокових парламентських виборів. Оскільки їхній вплив у цій Раді обмежений, а рейтинг дозволяє конкурувати, потрібно кувати залізо, доки воно гаряче.  З іншого боку, є ще один мотив — у Садового та компанії є побоювання,що може з’явитися потужний конкурент у вигляді громадського руху, який анонсував Саакашвілі на Антикорупційному форумі в Харкові. Нова політична сила гратиме на одному електоральному полі з  «Самопоміччю» та БПП – це молоде міське населення та середній клас. Саме ця електоральна група була базовою для «Самопомочі» у попередні два роки. Тож це гра на випередження: отримати більше місць у оновленому КМУ чи  взагалі домогтися перевиборів парламенту і піти на дострокові, щоб привести ще більше своїх людей до Ради»,— каже він.

Обрана форма для досягнення таких цілей, на думку Фесенка, «м’яке руйнування коаліції». Адже відкликання міністра і вимога переписування коаліційної угоди, наголошує політолог, рівноцінні у цьому випадку розлученню. Як відреагує на це уряд і Президент? На думку Фесенка є кілька варіантів: дадуть «Самопомочі» нові портфелі й залишать, або змінять аграрного міністра на іншу фігуру від  фракції. Щодо переписування коаліційної угоди, то тут, підкреслює  політолог тонкий момент: чи  її лише візьмуть до  уваги  і «забудуть» із часом,  чи  це  дійсно зірве зсередини  і без того хитку коаліцію.

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 лютого 2016
Олексій Павленко про досягнення аграрної галузі
Коментар Міністра Олексія Павленка під час засідання Комітету Верховної Ради з питань економічної політики...
1 лютого 2016
Хто хоче «підсидіти» Павленка?
Заміни міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка у найближчі 2—2,5 тижні не буде. Такий висновок можна зробити з...
29 січня 2016
Олексій Павленко написав заяву про відставку – офіційно
Міністр  аграрної  політики  та продовольства Олексій Павленко написав заяву про відставку. «Мною написана заява про відставку,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...