друкувати


Відкриття ринку землі знизить макроекономічні ризики та покращить інвестиційний клімат — дослідження

10 жовтня 2018, 11:50

Відкриття ринку сільгоспземель збільшує стійкість економіки країни перед економічними потрясіннями, знижує макроекономічні ризики та покращує інвестиційний клімат. Про це свідчить дослідження, проведене випускником Київської школи економіки Михайлом Матвєєвим, передає Vox Ukraine.

Нагадаємо, мораторій на продаж землі знищує тваринництво.

Вчений уперше змоделював вплив мораторію з точки зору моделі загальної рівноваги економічних відносин, тобто здійснено комплексне моделювання всієї економіки України (з її безліччю зв’язків, прямих та зворотних впливів) та виокремлений вплив саме мораторію на сільськогосподарську землю на економіку з урахуванням інших процесів в економіці.

Основні результати дослідження Михайла Матвєєва можна розділити на дві частини.

По-перше, ним побудовано дві альтернативні моделі економіки України. Одна модель описує економіку такою, якою вона є. А от в альтернативній моделі сільськогосподарську землю можна:

Ці дві моделі дозволили прорахувати «сталі» (або статичні) результати аналізу – іншими словами, описати продуктивність двох альтернативних економік України за нормальних умов, тобто коли в економіці відсутні розлади або шокові потрясіння (такі, як фінансова криза 2008 року тощо). За допомогою такого підходу на основі експериментального моделювання виокремлено наслідки від скасування мораторію, а саме:

По-друге, використовуючи дані за минулі роки та початкову модель економіки, тобто модель без ринку сільськогосподарської землі, Матвєєв проаналізував шокові удари по ВВП України починаючи з 2006 року, розглянувши кожний із них окремо. Він оцінив інтенсивність або потужність різних потрясінь (фінансових, макроекономічних, технологічних тощо), які впливали на становлення ВВП України з 2006 року.

Потім він застосував результати аналізу шокових ударів до альтернативної моделі України із відкритим ринком сільгоспземель та провів оцінку розвитку ВВП країни. Цікавим результатом експерименту стало те, що відкритий ринок землі виявився своєрідною «подушкою» у «важкі часи» та підсилювачем – у добрі часи. Ринок землі додає економіці гнучкості, абсорбуючи негативні шокові впливи на економіку та пом’якшуючи загальне падіння у «важкі часи» (наприклад, внаслідок фінансової кризи 2008 року) за рахунок пом’якшення кредитних обмежень, або, іншими словами, збільшення можливостей економічних агентів кредитуватись. Це особливо важливо у важкі часи, коли «все падає» і наявність додаткової застави (у вигляді сільгоспземлі) підвищує кредитну спроможність економічних агентів і, таким чином, «живучість» всієї економіки.