друкувати


У ДФС розповіли, як «єдине вікно» на кордоні вплине на агроторгівлю

9 жовтня 2018, 09:05

Новий закон  про «єдине вікно» на кордоні спрощує митне оформлення, так як скасовуються багато видів контролю та необхідних паперових документів. Про це заявив в.о. директора Департаменту таргетингу та управління митними ризиками Державної фіскальної служби Сергій Демченко в ефірі програми Гроші вперед! на Радіо НВ.

Нагадаємо, рада запустила «єдине вікно» на митниці.

Так, дані будуть вноситися до інформаційної системи, яку буде видно митникам і доступна для перегляду і прийняття рішень контролюючих органів.

Більше ніхто не має права вимагати у підприємця, імпортера, учасника зовнішньоекономічної діяльності ці документи у паперовому вигляді, - розповідає Демченко.

За його словами, тепер поняття заходів офіційного контролю - це виключно фітосанітарний і ветеринарно-санітарний контроль, державний контроль про дотримання законодавства про харчові продукти.

Так, експортерам не потрібно брати дозвіл для вивезення товарів, що пришвидшить митне оформлення. Крім того, при імпорті більше не діятиме радіологічний, екологічний і санепідемконтроль.

Тобто дійсно функції радіології покладаються на прикордонників. І то в частині спрацювання рамки, через які буде проїжджати транспортний засіб. Тобто контроль буде проводитись непомітно. Машина проїхала, рамка не спрацювала, значить контроль проведено, - пояснює Демченко.

На митницю покладається тільки документальний контроль у разі переміщення відходів, що регулюється Базельською конвенцією- ГМО, водні біоресурси, флора, фауна, яка регулюється конвенцією CITES, пестициди і агрохімікати.

У пункті пропуску залишаються дві посадові особи: це митниця і прикордонники. Так, залишається ветеринарний і фітосанітарний контроль. Тому що є визначений перелік кодів товарів, які підлягатимуть цьому контролю, - відзначив він.