друкувати


Уряду пропонують підтримувати через бюджет-2019 виробників готової продукції

2 жовтня 2018, 09:10

Державну підтриму для АПК потрібно надавати аграріям, виробництва яких утворюють додану вартість. Такої думки дійшли нардепи, представники профільного аграрного комітету ВР та експерти АПК, які зібралися у Києві на круглий стіл «Бюджетний пиріг-2019: можливості та виклики».

Нагадаємо, що на 2019 рік уряд передбачив на держпідтримку 6,9 млрд грн (на 600 млн грн більше, ніж на 2018 рік), але наразі в парламенті готуються законодавчі зміни, щоби збільшити її до 12,4 млрд грн. Нині з бюджету використано близько 11% виділених на цей рік коштів. 

Для ефективного використання бюджетних коштів на агросектор, слід трішки підкоригувати принципи дотування, кажуть експерти.

«Перед тим як запускати програму підтримки АПК, слід змінити принципи виділення та розподілу бюджетних коштів», – заявив під час свого виступу в.о. голови аграрного комітету, народний депутат Олександр Бакуменко.

За його словами, потрібно фокус фінансування з бюджету – надавати кошти виробникам готової продукції. Адже точка зростання в АПК – це створення доданої вартості.

«Наприклад, що дає торгівля зерном? 1 т зерна – це $200. Яка при цьому створюється додана вартість під час виробництва такої продукції? Нульова. Адже виробили зерно, продали, заробив суб’єкт ринку, який продавав на маржинальності… Якщо говорити про тваринництво й переробку, то там це ж зерно переробляють на комбікорм, його дають тваринам, тобто на кожному етапі виникає додана вартість. Сировину (м'ясо) переробляємо у готову продукцію – ковбаси. Після цього ця продукція тваринництва потрапляє у ритейл. Тобто, на кожному етапі ми отримуємо при цьому додаткове працевлаштування для українців, податки і так далі. Це і є найправильніший шлях»,– вважає Бакуменко.

Народний депутат додає ще одну умову. 

Програма держпідтримки має даватся білому, прозорому та чесному бізнесу, який має зареєстровані активи, який платить офіційну зарплату, податки. Давати комусь іншому підримку за кошти платників податків – нелогічно», – продовжує Бакуменко.

Його думку підтримали й інші учасники круглого столу. Так, народний депутат Леонід Козаченко погодився з аргументами Бакуменка та заявив:

Обов'язково необхідна підтримка дрібного товаровиробника. Перший законопроект вже прийнято (щодо сімейного фермерства та "відбілювання" бізнесу)… У нас на підході закон про кооперацію господарств + підтримка органічного виробництва. Це дасть зайнятість громадянам на виробництві, а держава отримає додаткові податки. Приватний підприємець зможе організовано зайти на ринок», – підсумував він.