друкувати


Україна закрила квоту по борошну та крупах на безмитний експорт до ЄС

1 жовтня 2018, 10:00

Пришвидшилися темпи закриття квот на часник, тваринницьку продукцію, але сповільнилися темпи використання квот на ячмінь і цукор. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Нагадаємо, у 2018 році Україна експортувала агропродукції до ЄС на $3,6 млрд,

Станом на 13 вересня використані також квоти на мед, солод і пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, зернові (кукурудза і пшениця) та вершкове масло. Прорив відбувся у експорті крохмалю. Якщо минулого року квота на оброблений крохмаль не була використана, а на крохмаль закрита лише на 68%, то цього року стан закриття яких становить 99% і 85% відповідно.

У той же час спостерігається сповільнення темпів закриття квот на цукор і сиропи з глюкози. Минулого року станом на середину вересня квота на безмитний експорт цукру вже була закрита, а використання квоти на сиропи з глюкози становило 60%, натомість цього року використано лише 12% квоти на цукор і 11% на сиропи. Аналогічна ситуація спостерігається з ячменем. Минулого року квоту булоа вибрано ще в липні, а наразі використано 14% основної квоти і 23% додаткової.

У порівнянні з 2017 роком змінилася ситуація з поставками часнику в межах квот. На сьогодні використано майже 50% об’ємів, тоді як за весь минулий рік було закрито лише 33%", – йдеться у повідомленні.

Україна наростила поставки тваринницької продукції, а саме м’яса птиці, яєць і молочних продуктів. Так, додаткова квота по м’ясу птиці наразі закрита майже на 60%, в той час як минулого року – лише на 26%. Розпочато використання додаткової квоти на яйця, яка взагалі не використовувалась всі попередні роки. Квота на молочні продукти наразі закрита на 15%, а на аналогічну дату минулого року було використано лише 4%.