друкувати


Для малих та середніх агровиробників слід запровадити спецрежим ПДВ, – АФЗУ

28 вересня 2018, 13:17

Для малих і середніх аграріїв потрібно запровадити спецрежим відшкодування ПДВ, відповідний законопроект вже розроблений потрібна лише підтримка Верховної Ради. Про це заявив голова комітету Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Слободяник, повідомляє сайт Асоціації.

Нагадаємо, що Німецько-український фонд  (НУФ) пропонує чотири основні програми для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні: програму мікрокредитування, програму рефінансування заходів з підтримки системи кредитування у сільській місцевості, програму кредитування малих та середніх підприємств за пріоритетними галузевими напрямками і програму з підтримки фінансування інвестиційних проектів малого і середнього бізнесу (МСБ).

На його думку, у разі прийняття цього закону, в Україні вдасться змінити самі акценти надання держпідтримки агробізнесу. 

Що ж до ідеї з «квазіаккумуляції» ПДВ для малих господарств. Якщо депутати це підтримають – нашим комітетом було розроблено законопроект. Він не внесений ще нікуди, просто текст. Власне, із спецрежимом для невеликих господарств. Малі господарства принаймні будуть задекларовані пріоритетом в аграрній політиці", – сказав Слободяник.

Раніше спецрежим відшкодування ПДВ залишався у фермерів, які могли за його рахунок закуповувати техніку, добрива, насіння тощо. Наразі малі господарства позбавлені такої можливості. Через відсутність доступу аграріїв до дешевих кредитів, постійно зростаючих цін, в умовах природньої спеки 2017 року, скасування даного спеціального режиму завдало по малому бізнесу нищівного удару.

На думку багатьох експертів, запровадження такої системи оподаткування сприятиме детініщації фермерських господарств.