друкувати


ФАО пропонує рішення для оцінки ризиків використання пестицидів

28 вересня 2018, 11:42

Відділ рослинництва та захисту рослин ФАО розробив інструментарій, покликаний надати країнам із низьким і середнім рівнем доходів підтримку в процесі реєстрації пестицидів. Про це повідомляє сайт ФАО.

Нагадаємо, що якщо Україна спростить вимоги до ввезення на свою територію пестицидів, то перетвориться на дослідний полігон для інших країн, або на всесвітній пестицидний могильник, наслідки від чого відчує на собі кожен громадянин. 

За останніми оцінками ФАО, нинішні втрати 20-40% врожаю відповідають рівням, зареєстрованим 50 років тому. Незважаючи на те, що пестициди мають істотне значення в зниженні цих втрат, при неправильному їх використанні вони можуть мати серйозні негативні наслідки для здоров'я людини й навколишнього середовища.

Інтенсифікація аграрного виробництва та негативний вплив внаслідок змін клімату створюють додаткове навантаження на сільськогосподарські культури, викликане окрім цього поширенням шкідників та хвороб. Важливим питанням серед аграріїв є неправильне використання пестицидів.

Питання належного управління пестицидами розглядається на регіонального семінару ФАО, який проходить у Кишиневі (Молдова).

Інструментарій ФАО, розроблений Відділом рослинництва та захисту рослин, покликаний надати країнам з низьким і середнім рівнем доходів підтримку в процесі реєстрації пестицидів. Він сприяє прийняттю обґрунтованих рішень і може використовуватися для виявлення високотоксичних пестицидів, оцінки ризику їхнього використання та розгляду можливих заходів щодо пом'якшення ризику", — йдеться у повідомленні.

За словами Тані Сантіванез, фахівця ФАО з сільського господарства, регіональне співробітництво має вирішальне значення для управління, реєстрації та контролю над використанням пестицидів в Європі та Центральній Азії.

Реєстрація пестицидів дозволяє органам влади визначати, які продукти дозволені до використання та з якою метою. Також реєстрація надає можливість контролювати якість, рівень використання, вимоги, маркування, упаковку і рекламу пестицидів", — додала експерт.

В останній день семінару під керівництвом експертів ФАО вісім країн розроблять робочий план регіонального співробітництва з управління пестицидами. Мета цього плану полягає в сприянні сталому розвитку сільського господарства, поряд із захистом фермерів, споживачів та екосистеми від несприятливого впливу пестицидів.