друкувати


Українець став віце-президентом Європейської та Середземноморської організації карантину і захисту рослин

27 вересня 2018, 13:20

26 вересня 2018 року в рамках 68-ї сесії Ради Європейської та Середземноморської організації карантину і захисту рослин (ЄОКЗР) одноголосно обрали віце-президентом ЄОКЗР директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва і розсадництва Держпродспоживслужби – головного фітосанітарного інспектора України Андрія Челомбітка. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, що фітосанітарні послуги для аграріїв зростуть на 30%.

Повідомляється, що ця подія стала історичною для всієї фітосанітарної спільноти нашої країни, адже за 24 роки членства України в ЄОКЗР представник нашої держави вперше обійняв керівну посаду в цій міжурядової організації, яка відповідає за співпрацю в сфері охорони здоров’я рослин у європейсько-середземноморському регіоні.

Від початку створення ЄОКЗР у 1951 році, географія організації збільшилася з 15 до 52 країн-членів та охоплює майже всі країни в європейському та середземноморському регіоні, а також азіатські країни, які раніше входили до складу колишнього СРСР.

Слід зазначити, що всі члени Європейського Союзу є членами ЄОКЗР. Окрім своїх країн-членів, ЄОКЗР встановила численні контакти з Європейською комісією, Європейським управлінням з безпеки харчових продуктів (EFSA) та Євразійською економічною комісією (ЄЕК).

Цілями Організації є:

— захист здоров’я рослин у сільському господарстві, лісовому господарстві, а також рослин у природному середовищі;

— розробка міжнародної стратегії запобігання проникнення і поширення шкідливих організмів (включаючи інвазійні чужорідні рослини), які завдають шкоди культурним і диким рослинам, у сільськогосподарських і природних екосистемах та захисту біорізноманіття;

— сприяння гармонізації фітосанітарних правил і всіх інших питань та офіційних дій щодо захисту рослин;

— сприяння використанню сучасних, безпечних і ефективних методів боротьби зі шкідливими організмами;

— підготовка та надання документації та інформаційної підтримки національним організаціям захисту й карантину рослин (НОКЗР).

Для досягнення зазначених цілей ЄОКЗР активно впроваджує такі заходи:

— розробляє та затверджує регіональні стандарти з фітосанітарних заходів і використання засобів захисту рослин;

— організовує технічні наради, які об’єднують експертів з усіх частин регіону ЄОКЗР;

— бере участь у міжнародних заходах, пов’язаних з фітосанітарними заходами, які координуються Секретаріатом МКЗР в рамках ФАО.

— організовує міжнародні конференції й семінари для дослідників у сфері захисту рослин, керівників НОКЗР, фітосанітарних інспекторів;

— публікує власний офіційний журнал (OEPP/EPPO Bulletin), звіти про діяльність ЄОКЗР, розробляє для загального доступу профільні бази даних і веб-сайт.

З моменту вступу до ЄОКЗР Україна приймає активну участь в її діяльності та керується директивними документами, які розробляє і надсилає національним службам країн-членів Секретаріат цієї Організації.

Повідомляється, що з обранням на посаду віце-президента ЄОКЗР представника України  держава отримала шанс на реалізацію планів щодо активнішої співпраці з країнами Європейського та Середземноморського регіонів у сфері карантину і захисту рослин з метою найбільш ефективного забезпечення фітосанітарної безпеки як України окремо, так і всього регіону ЄОКЗР.