друкувати


Експортерам АПК потрібно готувати довгострокову стратегію експансіїї на африканський та азіатський ринок, – експерт

27 вересня 2018, 06:36

Як повідомив у коментарі для АgroРolit незалежний експерт світових експортних ринків Володимир Гонтар, на сьогодні найбільш демографічно активними є три регіони: Субсахарська Африка, Південно-Східна і Центральна Азія. А отже, вони дадуть основний приріст населення на Землі – приблизно 738 млн за 10 років.

Читайте до теми: Інфраструктурні виклики стали основною перешкодою для аграріїв у 2018 році

Це відкриває перед українськими експортерами нові горизонти, адже країни Азії та Африки зацікавлені у закупівлі української продукції АПК.

Ринки Азії є привабливими для українських виробників та експортерів харчових продуктів через низку причин. Споживчі витрати Азії становлять більш однієї чверті світових, і на цей регіон припадає 56 % населення світу. Більше 2,5 млрд чоловік у віці від 15 до 44 років живуть в Південно-Східній Азії, і ця цифра, як очікується, зросте до 2,9 млрд до 2030 року», – повідомляє Володимир Гонтар.

 

Північна Африка та Західна Азія будуть зростати теж досить швидко – на 17-18% за 10 років. Південно-Центральна та Південна Азія будуть рости на 12% за 10 років – це дуже велике зростання, попри сповільнення темпів приросту населення.

Вітчизняним експортерам варто вже сьогодні розробляти довгострокову стратегію експансії азіатського та африканського ринків, адже вони демонструють найбільші перспективи розвитку.

Подвійний ефект демографії для ринку продовольства  в країнах, які розвиваються, полягає в наступному:

     - розвиток призводить до урбанізації;

     - урбанізація призводить до того, що частина населення перетворюється з виробників с/г продукції на її споживачів.

За словами В. Гонтара, Китай  є окремим особливо привабливим ринком –  це найбільший ринок світу. Щорічно 20 млн китайців стають мешканцями міст, а споживання молокопродуктів в містах у понад два рази вище, ніж в селах. До того ж, китайські споживачі віддають перевагу імпортним товарам, бо власним довіряють мало.

У Китаю великі перспективи зростання споживання молока та молочних продуктів, бо це вважається модним і сучасним (зараз споживання на одного мешканця в 7 разів нижче, ніж в Україні). При цьому, культура споживання лише формується, тому є можливість вплинути на неї та зайняти нішу на ринку. Однією з основних змін у продуктовому кошику китайців в останні десятиліття є зміна його складових від зернових, що складали основу харчування, до м'яса», – заявляє експерт.

Кожного року на Землі стає на 8 млн людей більше. Це означає, що кожного року виробникам продовольства потрібно прогодувати ще одну умовну Німеччину, тільки не таку багату.