друкувати


За останні 4 роки в біоенергетику України інвестували понад €460 млн

26 вересня 2018, 12:25

За останні 4 роки в розвиток біоенергетики в Україні інвестовано понад €460 млн. Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук, виступаючи на Міжнародній конференції «Енергія з біомаси», повідомляє управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Нагадаємо, що з’явився аналіз перспектив розвитку альтернативної енергетики з біомаси, біогазу та біометану в Україні. 

Зазначається, на законодавчому рівні створено прозору та спрощену систему встановлення тарифів на тепло з альтернативних джерел. Оскільки збільшуються обсяги використання біомаси та встановлюються нові потужності, виникає необхідність у створенні ринку твердого біопалива. 

Для цього Держенергоефективності спільно з Комітетом ВРУ ПЕК, БАУ та Проектом USAID вже розроблено два законопроекти щодо запровадження електронної системи торгівлі біопаливом. 

Як доводить досвід країн ЄС, зокрема Литви, запуск такої системи сприятиме:

·       розвитку конкурентного та прозорого ринку біопалива;

·       зниженню цін на біопаливо;

·       забезпеченню генеруючих потужностей якісною сировиною;

·       активізації суміжних галузей і як наслідок - збільшенню надходжень до бюджету.

Окремо учасники розглянули сферу генерації електроенергії з біомаси.

Щоб стимулювати інвесторів та виробників працювати у цьому секторі і після 2020 р., ми розглядаємо можливість збереження поточного рівня «зеленого» тарифу на електроенергію з біомаси та подовження терміну його дії, - розповів С.Савчук.

Водночас, присутні на конференції обговорили пропозиції Біоенергетичної асоціації України щодо введення диференціації «зелених» тарифів на електроенергію з біомаси в залежності від потужності установок та виду сировини. 

Усі надані пропозиції будемо намагатися врахувати під час доопрацювання зареєстрованого у ВРУ законопроекту від 07.06.2018 №8449. Адже саме від ефективної законодавчої бази залежать майбутні інвестиції у проекти із заміщення газу, - повідомив голова.

Крім цього, учасники заходу обговорили проект Закону України від 29.11.2017 №7348 щодо розвитку сфери виробництва та використання рідких видів біопалива, яким передбачається: 

·       встановлення обов'язкової частки біокомпонентів у загальному обсязі продажу моторного палива,

·       запровадження відповідності біокомпонентів критеріям сталості,

·       адміністративна відповідальність за невиконання квот.

Прийняття  законопроекту сприятиме створенню гарантованого ринку виробництва та використання рідких біопалив і збільшенню інвестицій у цей сектор. 

Також С.Савчук був нагороджений відзнакою «Золотий міскантус» у номінації «Юриспруденція».

Впевнений, що розроблені та подальші законодавчі ініціативи  будуть дієвими для біоенергетичної спільноти, - прокоментував голова.