друкувати


Парламенту пропонують «мінералізувати» борошно, щоб наситити українців вітамінами

25 вересня 2018, 13:14

Група народних депутатів запропонувала прийняти законопроект №9117 від 21.09.2018 «Про фортифікацію борошна». Він зареєстрований на сайті Ради.

Читайте до теми: Українське зерно вишукує органічний ґрунт – скільки та куди виробники продають чистого зерна?

Документ, за задумом авторів, дозволить виправити ситуацію в країні з дефіцитом вітамінів у громадян, мінеральних речовин та мікроелементів. Зокрема, йдеться про недостанє споживання фолієвої кислоти. «В Україні норми потреб у вітамінах, зокрема і у фолієвій кислоті, встановлені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 1073 від 03.09.2017р. «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії». У наказі визначено, що добова потреба дорослого населення фолієвої кислоти становить 400 мкг. Але ж це за умови достатньої кількості у харчовому раціоні природнього фолату. Проте, загальновідомо, що більшість населення України не має змоги харчуватися раціонально», — сказано у пояснювальній записці. Ініціатори документа наводять статистику, що більше як у 80 країнах застосовується один із довготривалих і ефективних методів масової профілактики дефіциту фолієвої кислоти — фортифікація (збагачення) нею продуктів регулярного та масового вживання.

Для цього депутати пропонують узаконити рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, які стосуються збагачення пшеничного і кукурудзяного борошна. «Це є профілактичним методом, в якому використовуються продукти харчування, спрямованим на поліпшення з плином часу статусу населення за поживними мікроелементів. Цей метод може використовуватися паралельно з іншими заходами з тим, щоб знизити дефіцит вітамінів і мінеральних речовин, якщо цей дефіцит є проблемою охорони громадського здоров'я», - сказано у проекті закону. Автори документа наводять дані, що у більшості країн, а саме в США, Канаді, Чилі, Угорщині, Великій Британії та Франції борошно збагачують фолієвою кислотою — синтетичним аналогом природнього вітаміну В9 як правило, із розрахунку 220 мкг на 100 г борошна, у Китаї фортифікують рис як продукт наймасовішого вживання.

Законопроектом пропонується визначення правових, економічних та організаційних засад забезпечення населення безпечним та якісним борошном збагаченим вітамінами, мінеральними речовинами та мікроелементами. Зокрема, ним визначається, що обов’язкова фортифікація фолієвою кислотою (вітаміном В9) пшеничного борошна вищого і першого сортів, що виробляється суб’єктами господарювання вводиться поетапно:
1) з потужністю понад 150 тонн зерна на добу з 1 січня 2020 року;
2) потужністю від 50 до 150 тонн зерна на добу з 1 липня 2020 року;
3) потужністю менше 50 тонн зерна на добу з 1 січня 2021 року.

Прийняття проекту закону дозволить забезпечити профілактику захворювань і станів, пов'язаних з нестачею в організмі людини вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів, зміцнення та збереження здоров'я населення, поліпшення демографічної ситуації в Україні шляхом фортифікації борошна. Завдяки фортифікації борошна фолієвою кислотою можна зменшити частоту спинномозкової кили, а значить заощадити великі кошти, необхідні для пожиттєвої опіки паралізованих внаслідок цієї вродженої вади дітей. Ці кошти можна буде вкладати у поширення профілактики вроджених вад розвитку», — сказано у проекті.