друкувати


За 2015 рік фінансові результати держпідприємств Мінагрополітики значно покращились — експерт

28 квітня 2016, 15:44

У 2015 році держпідприємства зі сфери управління Мінагрополітики України значно покращили свої фінансові результати. Про це повідомив експерт Фонду розвитку українського села, екс-керівник Групи фінансових аналітиків Мінагрополітики Юрій Тарасенко.

За його словами, такий висновок випливає з аналізу річної фінансової звітності цих ДП.

"Позитивних результатів вдалося досягти завдяки зміні підходів до управлянні ДП, запроваджених екс-міністром аграрної політики та продовольства Олексієм Павленком. Так за 2015 рік фінансову звітність надали 84 аграрних ДП. Разом з тим, не надали звітність 372 підприємства, в тому числі: 77 установ; 35 ДП, що розташовані в зоні проведення АТО та на тимчасово окупованій території АР Крим;та11 держпідприємств, які Мінагрополітики у минулому році передало до Фонду державного майна України для подальшої приватизації", — повідомив він.

Тарасенко сказав, що згідно наданих звітів за 2015 рік великі та малі державні підприємства отримали: чистий дохід в розмірі 3,9 млрд грн (минулого року цей показник був – 3,6 млрд грн). Найбільша питома вага припадає на ДП "Укрспирт", а саме 48%, що склало 1, 86 млрд грн; чистий прибуток в розмірі 69 млн грн. А в 2014 році підприємства отримали збиток в розмірі 587 млн грн.

"Прибуток отримали 40 підприємств. Найбільшу питому вагу у формуванні прибуткової діяльності підприємств займають: ПАТ "Аграрний фонд" — 329 млн грн; ДП "Артемсiль" — 99, 7 млн грн; ДП "Науково-дослідний,виробничий агрокомбiнат "Пуща-Водиця" — 44, 3 млн грн", — розповів експерт.

Нагадаємо, що у 2015 році за ініціативи екс-міністра аграрної політики та продовольства Павленка, призначення керівникківаграних ДП відбувалось виключно за результатами відкритих конкурсів. Також була впроваджена система контролю та постійного моніторингу за фінансово господарською діяльністю ДП (разом з тим Мінагрополітики не втручалось у операційну діяльність підвідомчих ДП). Крім того, Олексій Павленко взяв курс на масштабну приватизацію держпідприємств, а головним завданням новобраних директорів ДП стала комплексна підготовка ввірених ДП до приватизації.