друкувати


Удвічі зріс імпорт молока в Україну, — Асоціація виробників молока

25 вересня 2018, 07:30

Україна в серпні 2018 року, порівняно з липнем, подвоїла показники імпорту молока та вершків. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

Нагадаємо, що аналіз ефективності ринку молока від експертів Офісу ефективного регулювання BRDO показав, що 57% виробництва молока перебуває у тіні.

Зокрема повідомляється, що імпорт молока і вершків за підсумками серпня становив 187 т на суму $227 тис. Основним експортером молока й вершків до України стала Німеччина.

Також наголошується, що за місяць Україна не суттєво, але наростила експорт молочних продуктів –  на 2,04%, до 23,4 млн дол.

До того ж, за рік Україна скоротила експорт молочних продуктів на 23%.

При цьому експерти відзначили зростання експорту олії –  на 8,29%, до $2,2 тис. т. Практично вся продукція цієї групи поставлялася в Нідерланди (2,1 млн).

Зростання експорту вершкового масла за кордон на тлі зменшення виробництва олії та тваринних жирів, а також на тлі значного збільшення імпорту пальмових жирів може свідчити про дискримінацію українського споживача з боку вітчизняних молочників", – цитує Асоціація слова народного депутата Сергія Тригубенка.

Він повідомив, що наші молочники відправили на ринки, переважно Марокко, Туреччини та Нідерландів, 30,5 тис. тонн цього продукту.

У цей же проміжок часу показники імпорту пальмової олії в Україну також зросли, удвічі. Йдеться про близько 78 тис. тонн, що стали рекордними за останні сім сезонів. Я хочу помилятися, але така статистика наводить на сумні висновки... Схоже, наш вітчизняний виробник, вибравши експортну стратегію, найбільш якісну продукцію (оскільки вершкове масло з пальмою купувати ніхто не буде) відправляє за кордон, а на внутрішній ринок продає максимально здешевлений і шкідливий продукт?", — риторично питає Тригубенко.