друкувати


Лісівникам пропонують збільшити рентну плату до 20% й відмінити оренду землі, — народний депутат

24 вересня 2018, 07:29

Робоча група у Верховній Раді України запропонувала новий механізм оподаткування лісового галузі: підняти рентну плату на 15-20% та відмінити податок на землю. Про це заявив народний депутат України Валерій Лопушанський, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що запровадження подвійного оподаткування на лісові землі відбулося з порушенням регламенту і є незаконним. 

Він заявив, що сьогодні сворена робоча група, але єдиної думки з приводу оподаткування лісової галузі немає.

 

Найгірший варіант, який є сьогодні, це земельний податок, максимум до 1%, плюс підняття рентного плану до 15-20%... Наголошую, це найгірший варіант. Кращий варіант такий: або рентна плата, або оренда землі. Якщо вводимо рентну плату, то оренду землі має бути відмінено. Я думаю, що наступним кроком буде збільшення рентної плати, в межах 15-20%. Збільшенням цієї плати можна буде наповнювати ваш фонд. Я дав пропозицію, і її підтримали: ви платите 100% ренти, і з них 50% іде в держбюджет, а 50% – в область. Але в Мінфіні ніби погодилися, щоб заради децентралізації все йшло на місця. Не 50%, а 100% Тобто, якщо Мінфін підтвердить свої слова, то 100% цієї рентної плати може йти на органи місцевого самоврядування. Це дуже важливо, щоб були кошти, які б розвивати село. Тоді на селищні ради, де ви робите заготівлю, можна буде залишати 60%, 30% – на ваш фонд, решту – на ті села, що поруч", – сказав Валерій Лопушанський.

У Держлісагентстві зазначили, що проведений аналіз впливу додаткового податкового навантаження на діяльність підприємств лісової галузі і показав,  що додаткове податкове навантаження не витримають підприємства не лише Південно-східного регіону, але й решта підприємств галузі.

При ставці земельного податку 0,1% збитковими будуть і підприємства півдня і сходу (57), й окремі підприємства на Волині, Житомирщині, Рівненщині, Харківщині (34). За ставки земельного податку 1%, із 286 підприємств  244 будуть збитковими. А за ставки земельного податку від 3% до 5% всі підприємства будуть вимушені припинити свою діяльність (за 3% — 5 підприємств будуть прибутковими, за 5% — лише одне).