друкувати


Україна може подвоїти свій ВВП та прибутки від АПК за рахунок інноваційної економіки

21 вересня 2018, 14:54

Про це заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко на форумі «Новий економічний курс України», який відбувся 21 вересня у Києві.

Читайте до теми: Меморандум «Батьківщини», ВАР та АСУ — «Новий аграрний курс України»

«Коли урядовці пишаються тим, що ми своїм зерном завалили світ, то аграрії точно знають, що це означає: падіння ціни, звуження ринку і мінімізацію прибутків. І так в усіх сировинних сферах. У сировинної економіки немає майбутнього. Нашу сировину треба переробляти. Але переробляти не будь-як, тому що іноваційна економіка передбачає як інноваційні продукти, так і інноваційні процеси й технології», — заявила Юлія Тимошенко.

Очільниця «Батьківщини» навела приклади підвищення економічних показників країн, які відійшли від торгівлі сировиною, та закликала підтримати її проект.

Сьогодні країна експортує аграрної продукції, приблизно на €18 млрд. Якщо ми зробимо, як, наприклад, Італія (котра взагалі сировиною не торгує), і переробимо кожну тонну нашої сировини, ми можемо подвоїти наш ВВП тільки за рахунок сільгосппереробки. Сьогодні у нас ВВП – $100 млрд, переробимо сільхозпродукцію – множте на два», — зауважила Юлія Тимошенко

З її словами, інноваційна економіка – це інтеграція України в мейнстрім 4-ї промислової революції. Ми мусимо помітити, що на вулиці вже індустріалізація 4.0, а ми з вами лишилися в середньовіччі. Ми з вами залишилися там, де немає успіху, де немає економічного розвитку. Тобто – у сировинній ніші.

Читайте до теми: Українське зерно вишукує органічний ґрунт – скільки та куди виробники продають чистого зерна?

«А чи потрібна нам ця інноваційна економіка? Та у нас же є і залізорудна сировина, і газ, і золото. То, може, залишимося на цій сировинній економиці? У мене для вас є один вагомий аргумент. Ви знаєте, що сьогодні загальний світовий ринок нафти становить $1,7 трл, а світовий ринок інноваційних технологій — майже $5 млрд. Ви розумієте різницю? Ви розумієте, звітки світ іде і куди він приходить?», – ставить риторичні питання Юлія Тимошенко.

Ці цифри говорять про те, шо якщо Україна не впишеться у стратегію іноваційного економічного розвитку, якщо вона не стане повноцінним учасником 4-ї промислової революції, якщо ми не підтягнемо інтелект до цього рівня – от тут, якраз і виникає загроза нашому суверенітету, нашій державності. Тому що ми не зможемо в таких умовах вижити.

Що це таке – іноваційні технології? Що нам з вами треба робити? Я думаю, що всі ми знаємо цей набір: квантові обрахунки, бігдата, штучний інтелект, блокчейн, хмарні обчислення і багато іншого.  Це новий світ, нова реальність. Або ми в ній, або за межами життя. І тому, нам сьогодні потрібно про це думати. І якщо хтось думає, нам і з сировинною економікою живеться непогано, я хотіла б продемонструвати два тренди: чим більше ми видобуваємо сировини, чим більше ми сировини вирощуємо, що більше ми її постачаємо на зовнішні ринки, то нижча ціна, то нижчий попит і то мізерніший прибуток», — зробила висновок очільниця «Батьківщини» Юлія Тимошенко.