друкувати


Індійський мед може замінити український на зовнішніх ринках

22 вересня 2018, 09:30

Цей сезон для вітчизняних пасічників буде непростим. А український мед на зовнішніх ринках може замінити продукція з Індії. Таку думку висловив директор Асоціації експортерів та переробників меду Вадим Паньковський. Про це йдеться на Facebook сторінці Асоціації.

Нагадаємо, експортери збивають ціну на український мед.

За його словами на початку сезону (липень-серпень) на світовому ринку меді сформувалися великі перехідні запаси продукції, що призвело до зниження попиту на український мед

«Відповідно, покупці української продукції почали пропонувати значно нижчу ціну на мед, аніж це було раніше. Якщо на початку 2018 р.у експортна ціна була у близько €2/кг, то у липні-серпні по €1,4/кг. У результаті і закупівельна ціна на внутрішньому ринку теж впала до 38-40 грн/кг (приблизно 1,16-1,22 євро» за кілограм (приблизно €1,16-1,22)», — зазначає Вадим Паньковський.

Так, пасічники стримують продажі меду, апелюючи збільшенням витрат на виробництво і зменшенням медового збору у зв’язку із загибеллю бджіл.

«Наразі підстав для зростання цін як на зовнішньому, так й на внутрішньому ринку немає. Експортери так само не хочуть працювати собі у збиток, адже виросли витрати на логістику, лабораторні аналізи, тобто дати ціну вищу, аніж та, яка сформувалася на ринку, немає можливості. Експортні контракти потрібно виконувати. Якщо не виконаємо, постраждають не тільки експортери, а й самі пасічники. Адже у медалі два боки — пасічники вимушені будуть реалізовувати товар на внутрішньому ринку, однак враховуючи обсяги внутрішнього споживання, перехідні запаси будуть шаленими, а отже, ціна теж знижуватиметься», — дає прогноз директор Асоціації.

Тож, європейські й американські покупці знайдуть інших, більш надійних постачальників. Наприклад, вже декілька сезонів активізувалось виробництво меду в Індії, і в подальшому очікується, що поставки з цієї країни тільки зростатимуть.

Якщо цьогорічні контракти не буде виконано, як мінімум два роки доступ на «багаті» європейські ринки поза медовою квотою для нас буде закрито, оскільки ніхто не захоче працювати із нами», — підсумував Вадим Паньковський.