друкувати


Завдяки аграріям ВВП виріс до 3,8%, — НБУ

21 вересня 2018, 14:30

Українська економіка пришвидшила зростання з 3,1% у І кварталі до 3,8% у ІІ кварталі 2018 року у річному вимірі. Відмінність між прогнозом Національного банку та фактичним показниками пояснюється насамперед раннім стартом збору врожаю цього року. Так прокоментували у Національному банку України (НБУ) зміну реального ВВП у ІІ кварталі 2018 року, інформує прес-служба.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла до розгляду проект держбюджету-2019.

«Фактичні темпи зростання реального ВВП у ІІ кварталі 2018 року були вищими за очікування Національного банку, опубліковані в Інфляційному звіті за липень 2018 року (3,2% р/р). Відмінність між прогнозом Національного банку та фактичним показниками пояснюється насамперед раннім стартом збору врожаю цього року. За вирахуванням цього чинника динаміка реального ВВП у цілому відповідала очікуванням Національного банку», — пояснили в НБУ.

У НБУ зауважують, що неабиякий внесок у зростання реального ВВП також внесли: збільшення споживчого попиту, високе ділове очікування підприємств та показники сільського господарства.

У розрізі галузей — найбільш помітно у ІІ кварталі покращилися показники сільського господарства. Завдяки більш ранньому початку збору зернових культур порівняно з минулим роком зростання валової доданої вартості (ВДВ) сільського господарства суттєво прискорилося — до 19,3% р/р порівняно з -0,5% р/р у попередньому кварталі», — повідомили в НБУ.