друкувати


Експерт назвав основні умови для успішного відкриття ринку землі

20 вересня 2018, 09:30

Відкрити ринок землі не складно. Питання у тому, що сьогодні діє мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Для початку потрібно зняти мораторій, а потім говорити про механізми продажу землі. Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив генеральний директор ДП СЕТАМ Віктор Вишньов.

Нагадаємо, електронні аукціони збільшать вартість оренди с/г земель на 10-20%.

Експерт зазначає, що для успішного відкриття ринку землі також потрібно наперед забезпечити законодавчі підвалини. 

«Законодавчий механізм буде прописаний в Законі України «Про обіг сільськогосподарських земель» (одночасно зі зняттям мораторію). Цей механізм повинна ухвалити Верховна Рада України. Наприклад, шляхом змін в ЗУ «Про зняття мораторію» може доручити Кабміну розробити, ухвалити і впровадити механізм подальшого продажу землі. По-іншому бути не може: спочатку закон, потім – все інше», - зазначає Вишньов.

Експерт переконаний, щоб ціна на землю не обвалилася, не потрібно відкривати весь ринок одразу. Все одномоментно не можна «відпускати» на продаж.

Не варто продавати все в одні руки. Слід обов’язково давати можливість розвиватися дрібним фермерам, розробляти механізми їх захисту. Водночас, якщо товаровиробник перебуває на ринку 10-20 років й ефективно обробляє, скажімо, 10 тис. га, то чому йому не дозволити придбати ці 10 тис.?», - додає Вишньов.