друкувати


Названо основні плюси та ризики запуску в Україні електронних земельних аукціонів

20 вересня 2018, 07:30

Запровадження в Україні проведення електронних земельних аукціонів при продажі права оренди с/г земель державної власності містить ряд плюсів та мінусів. Про  це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com висловив керівник організації «Центр розвитку земельних  відносин в Україні» Леонід Корейба.

Нагадаємо,  в Україні запустили електронні торги з продажу прав оренди землі на базі ДП «СЕТАМ». За попередніми оцінками, вартість оренди с/г земель у порівняні з доходами від публічних аукціонів виросте на 10-20%. Більше про нову процедуру читайте в інтерв’ю директора держпідприємства тут.

На його думку, є кілька позитивних моментів запровадження таких аукціонів. «Перший – зручність та прозорість оренди держземель виходить на новий рівень. Другий – можливість брати участь у аукціонах учасникам з інших регіонів, віддалених. Третій – запровадження європейських стандартів, що дозволить  орендувати держземлю не виходячи з дому. Четвертий – посилення конкуренції та як результат – збільшення ціни. П’ятий - застосування системи blockchein, яка унеможливить махінації з землею та підвищить суспільну довіру до «відкритості» аукціонів», – пояснює  він.

На думку Леоніда Корейба, є й негативні моменти  такої практики. Перший пов'язаний із відсутністю виписаної в Земельному Кодексу України (ЗКУ) процедури проведення аукціонів онлайн.

«Дана процедура суперечить ЗКУ. Так у п. 9 ст. 137 сказано, що  у день проведення торгів виконавець реєструє присутніх учасників. Учасник (його представник) зобов'язаний пред'явити паспорт (довіреність на вчинення дій під час торгів, зокрема на участь у торгах та підписання протоколу про результати торгів, і паспорт). Та ще дуже багато дрібних невідповідностей, адже Земельним Кодексом не передбачена процедура проведення аукціонів онлайн», – пояснює він. До негативних наслідків запущених електронних земаукціонів  належать  ще два. «ці торги позбавлять роботи ліцитаторів, які доклали ресурсів та часу для отримання кваліфікаційного свідоцтва. А низький рівень проникності Інтернету у сільській місцевості загрожує тим, що сільське населення та жителі малих міст, теоретично, матимуть менше можливості до участі в аукціонах он-лайн. За даними Інтернет асоціація України, в середньому Інтернетом користуються 64,8% населення. Структура інтернет-користувачів виглядає так: 27% - жителі села, 29% - міста (до 100 тис. чоловік), 44% - міста (з населенням 100 тис+)», – підсумовує він.