друкувати


Парламентська група Хомутинніка хоче свого зама в аграрному комітеті – завтра «тягнутимуть» призначення через Раду

19 вересня 2018, 12:45

У четвер через парламент спробують поставити на голосування постанову про призначення ще одного заступника голови аграрного комітета – Андрія Кота («Народний фронт»). Про це AgroPolit.com повідомило джерело в аграрному комітеті, а факт таких розкладів підтвердив сам нардеп.

За нашими даними, призначення Кота з початку літа лобіює комітетське крило, наближене до так званої парламентської групи Хомутинніка.

Ми поцікавилися у нардепа Андрія Кота, чи справді його кандидатура висунута на зама і якщо так – коли буде голосування.

«Відповідна постанова є. Зареєстрована й подана регламентним комітетом. Невідомо, чи відбуватиметься завтра, чи ні. Її подали нещодавно», – каже він.

На уточнююче запитання, хто конкретно підтримав його кандидатуру, Кіт відповів розмито: «Комітет, більшість». На ремарку про те, що його призначення лобіює так звана група Хомутинніка, нардеп нічого не відповів.

Обрання нового заступника голови комітету, відповідно до положень ЗУ «Про Регламент ВРУ» та «Про Комітети ВРУ», здійснюються шляхом прийняття відповідної постонови ВР. А постанови ВР приймаються більшістю від конституційного складу ВР, тобто шляхом голосування 226 депутатами. Пікантність ситуації у тому, що якщо у Раді будуть голосувати за одного з замів, то одразу випливе питання призначення ще кількох голів парламентських комітетів. А це вже пряма дорога до коаліційних хитань і перепоступань за інтересами різних парламентських груп.

Як писав AgroPolit.com, на початку липня друг Президента, аксакал його вінницької команди, депутат БПП Григорій Заболотний написав заяву про складання із себе повноважень заступника голови аграрного комітету.

Відтак крісло одного з замів стало вакантним. Як уже писав AgroPolit.com, в аграрному комітеті наразі борються за вплив дві групи: зерновики (так звана група «Кернел» на чолі з Олексієм Мушаком – двоюрідним братом власника агрохолдингу Андрія Веревського) та птахівників (група «МХП» – з Олександром Бакуменком, наближеним до Юрія Косюка ). Перших «хронічно» не задовольняє те, що головуючим на всіх засіданнях комітету є саме Бакуменко. Гостру фазу конфлікту між цими групами можна було спостерігати нещодавно – під час розгляду та голосування за так звані «соєво-ріпакові правки» (більше про хронологію цієї історії читайте у матеріалі «18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?»).