друкувати


У Раді прийняли важливий для боротьби із рейдерством законопроект

18 вересня 2018, 16:00

У Раді підтримали законопроект №8490 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування, який допоможе боротися із рейдерством. Про це повідомляє Бізнес-Варта.

Нагадаємо, Мін'юст зробив важливий крок до боротьби із рейдерством.

Законопроект підтримали 321 народних депутатів.

«Новий закон має значно ускладнити тиск на бізнес з боку тих, хто не гребував зловживати своїми повноваженнями. Фактично цей законопроект підсилює прийнятий минулого року закон, який відомий під назвою «Маски-шоу стоп!» Із прийняттям проекту можна очікувати, що у правоохоронців вже не залишиться маневрів для зволікання із належним виконанням своїх обов’язків під час досудового розслідування», - йдеться у повідомленні.

Проект закону, зокрема, дозволяє бізнесменам подавати клопотання про закриття кримінального провадження, якщо провадження за цими ж обставинами вже відкривалося, було закрите, і немає постанови про скасування закриття. Більше того, це клопотання має обов’язково бути розглянутим у триденний термін.

Що не менш важливо, потерпілі отримають змогу звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо закінчилися строки для проведення досудового розслідування з моменту внесення відомостей до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру. Дана норма унеможливить ганебну практику безпідставного і тривалого затягування розслідування і проведення слідчих дій.

Також важливо відзначити, що законопроектом №8490 встановлюється ще й дисциплінарна та цивільна відповідальність при зловживанні своїми повноваженням. Тобто, скажімо, якщо дії слідства призвели до збитків бізнесмена, то держава повинна їх компенсувати із бюджету.