друкувати


Корупцію на митниці допоможе подолати режим "порто-франко" — нардепи

28 квітня 2016, 08:35

У Верховній Раді України відбувся круглий стіл, під час якого його учасники висловили підтримку законопроекту про створення в Одеському регіоні режиму "порто-франко". Про це повідомляють Українські новини.

Нардепи та експерти вважають, що режим "порто-франко" дозволить активізувати економічне зростання в регіоні і збільшити можливості обласного бюджету для підтримки соціальних програм. На думку учасників дискусії, "порто-франко" сформує нові умови для інвестицій в Одеську область.

Нардепи Сергій Ківалов, Антон Кіссе, Микола Скорик, Олександр Пресман і Вадим Рабинович зареєстрували проект закону про створення зони "порто-франко" в Одеському регіоні. Олександр Пресман вважає, що вільна економічна зона допоможе побороти корупцію в Одесі.

"Сьогодні основний елемент корупції знаходиться в руках митників, податківців, людей, які так чи інакше залежать від руху вантажів. Мені здається, що при наявності такого закону і при наявності діючої вільної зони, всі ці люди просто перестануть бути потрібні, вони просто перестануть брати хабара і таким чином, я вважаю, що це один з козирів, який допоможе викорінити корупцію на одеських митницях", — відмітив нардеп.

Коментуючи ініціативу про створення ВЕЗ, нардеп Антон Кіссе підкреслює, що дана ідея не має нічого спільного з сепаратизмом.

"Поки ми будемо щось творити, поки ми будемо міняти кабінет міністрів і перетягувати канати, ми повинні йти по нестандартному шляху, який наказаний нашою історією, одеської історією — порто-франко", — зазначив нардеп.

Депутат Верховної Ради від "Волі народу" Сергій Лабазюк вважає, що "порто-франко" однозначно буде сприяти залученню додаткових коштів у вигляді інвестицій "і не тільки в Одеську область, а й в цілому в Україні". Він підкреслив, що законопроект Рабиновича та інших нардепів по "порто-франко" треба приймати.

Народний депутат України V, VI скликань Юлія Ковалевська в ході круглого столу повідомила, що в парламент вже були подані близько 15 законопроектів про створення вільних економічних зон, серед яких одним з перспективних законопроектів є "порто-франко".

На круглому столі також обговорювалися проекти зі створення вільних економічних зон в інших регіонах України.