друкувати


ЄС розпочинає програму управління держфінансами України вартістю €55 млн

13 вересня 2018, 15:20

Європейський Союз розпочне реалізацію Програми підтримки управління державними фінансами в Україні з бюджетом €55 млн. Про це повідомив в.о. заступника голови ДФС Євген Бамбізов на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Європейський парламент проголосував за надання Україні 1 мільярд євро макрофінансової допомоги.

Бабмізов повідомив, що в ДФС приймали делегацію від Представництва ЄС в Україні піл головуванням керівника відділу Представництва з економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку Мартіна Клауке.

 

Зустріч - не випадкова: найближчим часом ЄС планує розпочати реалізацію  Програми підтримки управління державними фінансами в Україні з бюджетом у розмірі 55 млн євро. Програма передусім спрямована на ДФС, оскільки її ключова мета - допомогти фіскальним органам України в управлінні державними фінансами, - зазначив Бамбізов.

Він повідомив, що, зокрема, програма передбачає вивчення міжнародної практики, методології та інструментів для аудиту електронних даних. Е-аудит - одне з важливих нововведень, яке покликане зменшити навантаження на платників податків під час здійснення перевірок, з одного боку, та підвищити якість та ефективність податкового контролю, з іншого. Ініціатива впровадити такий аудит входить до Стратегії розвитку ДФС.

За програмою, ДФС отримає підтримку у розробці відповідної методології е-аудиту, а також у розробці стандартизованих електронних аудиторських запитань, тестів та процедур.

Ще одне принципово важливе питання - оцінка ризиків та робота щодо їх поступового зменшення. У планах - надання українським фіскалам підтримки у розробці та оновленні критеріїв оцінки ризиків.

Очікується також внесок європейців в інші відповідні стратегічні ініціативи ДФС. Це й розробка системи контролю за обігом підакцизних товарів, й вдосконалення механізмів та методів податкового контролю з метою зменшення кількості перевірок суб'єктів господарювання та водночас - підвищення їх якості.

Важливим також є переймання європейського досвіду у боротьбі з ухиленням від сплати податків (у тому числі - непрямі методи контролю доходів громадян, доступ до банківської таємниці тощо). Зокрема - врегулювання питання контролю та оподаткування електронної комерції.