друкувати


Держпітримка агросектору скоротилася майже в 4 рази

13 вересня 2018, 11:09

За чотири роки виконання Коаліційної угоди, держпітримка агросектору скоротилася з 23 млрд грн до 6,3 млрд грн. Про це йдеться у матеріалі: Коаліційна безпорадність Кабміну, Ради та Президента – угода в частині АПК виконана лише на 30%.

Нагадаємо, у 2018 році в державному бюджеті було закладено 6,3 млрд грн, які мали б піти на підтримку сільгоспвиробників. Але навіть із запланованої суми Мінагрополітики та урядом, фактично, було виділено лише 459 млн грн. Розроблені в.о. аграрного міністра Максимом Мартинюком механізми розподілу дотацій і завізовані главою уряду Володимиром Гройсманом не дали бажаного  ефекту. AgroPolit.com запустив флешмоб #GoЗаАгроДотаціями і закликає всіх аграріїв прийняти участь в ньому - аби до кінця року вибрати закладені на підтримку АПК кошти в бюджеті.  Основна причина низького використання дотаційних ресурсів – це зволікання Мінагрополітики у частині реалізації програми виділення коштів та досить складна система їх отримання. Саме такі причини низької ефективності програми озвучили аграрії.

Варто нагадати, що програма підтримки сільгоспвиробників – це одна з частин Коаліційної угоди, яка передбачає реформування системи державної підтримки с/г виробництва та залучення фінансування у галузь.

З позитивних моментів можна виділити той факт, що прописані в угоді суми на дотування АПК поки що, хоч із ускладненнями, але виконуються: на 2018 рік – 6,3 млрд грн, 2019 рік – 7 млрд грн, 2020 рік – 8 млрд грн. Але все одно згадуються колишні суми підтримки АПК,  які становили завдяки спецрежиму 23 млрд грн на рік.

В угоді обіцяли зберегти  спецрежим до 1 січня 2018 року, а фактично розвели  як кошенят: забрали  вже  з  1 січня 2017 року і замінили на пряму підтримку АПК з бюджету за принципом 1% ВВП на рік. До різних програм розподілу бюджетних коштів за новим механізмом є багато питань. Останнім часом до них додалося й таке «Чому  з  6,3 млрд грн на 2018 рік уряд та Мінагро виділили мізер?». Так, у Мінагрополітики дохазяйнувалися до того, що фермери  публічно закликали в.о. аграрного міністра Максима Мартинюка піти з посади за зволікання з  виділенням бюджетних коштів і складну процедуру. У частині дотацій на тваринництво претензій до порядку немає, але є питання про гроші: за перше півріччя 2018-го з передбачених на 2018 рік 2 млрд грн із бюджету видано тільки 220,1 млн грн компенсації», – пише видання.

Якщо достроковий  удар під дих зі спецрежимом  аграрії  пережили більш-менш спокійно, то інше покращення для них може обернутися мільярдними збитками, сказано  у тексті:

Подякувати  тут потрібно  всім: Президентові, Мінагрополітики (яке  ховало  голову у пісок)  і депутатам,  які узаконили  все це. Йдеться про  соєво-ріпакові правки,  які  вже з  1 вересня 2018 року могли б позбавити аграріїв частини закупівельної ціни на сою та ріпак. Більше про історію конфлікту та наслідки для галузі читайте тут у матеріалі «18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?».Редакція проаналізувала можливі причини низького залучення аграріїв до програми підтримки".