друкувати


Відміна мораторію на землю може спровокувати судові позови аграріїв щодо компенсацій, – Міклош

12 вересня 2018, 18:00

Якщо Конституційний Суд України скасує мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, то це може призвести до виплат компенсацій власникам землі за недоотриманий прибуток. Про це заявив керівник групи радників прем’єр-міністра України Іван Міклош, коментуючи подання народних депутатів до КСУ щодо скасування мораторію на продаж землі, повідомляє agro-yug.com.ua.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що необхідно дозволити українцям продавати і купувати землю один у одного в зафіксованому розмірі, але при цьому земля не повинна потрапити в руки великих агрохолдингів.

За його словами, через заборону на продаж землі 7 мільйонів власників можуть її здавати лише у оренду за дуже низькими цінами, чим порушуються їхні права.

Суд може постановити виплатити їм компенсації, що небезпечно для держави з фіскальної точки зору", – заявив Міклош.

Водночас він виступає за якнайшвидше скасування мораторію на продаж землі, що, на його думку, пришвидшить розвиток регіонів та малого та середнього бізнесу в Україні.

Коли власники не можуть нічого зробити зі своєю власністю, в тому числі продавати, то це ненормально. Про це вже сказав Європейський суд з прав людини, що це проти прав людини. Я згоден з тими, хто каже, що коли буде відкрито ринок землі, то це стане одним із найбільших потенціалів для розвитку регіонів, для створення малого та середнього бізнесу. Фермерства практично немає сьогодні в Україні – тільки великі агрохолдинги. З будь-якої точки зору – з юридичної, економічної, з точку зору прав людини – мораторій треба скасовувати", – наголосив експерт.