друкувати


З’явився аналіз основних викликів для АПК України до 2027 року

12 вересня 2018, 13:05

Збільшення конкуренції між головними експортерами сільгосппродукції за найбільш привабливі платоспроможні ринки збуту – один із найбільший викликів для аграріїв в найближчі 10 років. Про це ідеться в доповіді Офісу національної інвестиційної ради при Президенті України «Сільськогосподарський сектор України. Безпека глобального харчування», повідомляє landlord.ua.

Нагадаємо, що банки зацікавилися інноваціями в АПК.

Повідомляється, що, спираючись на аналіз світових тенденцій сільськогосподарського ринку і досвід накопичений українськими аграріями й трейдерами, в Офісі національної інвестиційної ради сформулювали основні виклики, які постануть перед вітчизняним сільським господарством у наступні десять років.

«Достойна» відповідь на них дозволить використати переваги і можливості України, як одного з продуцентів світового валового виробника продовольства, мінімізувати втрати від негативного впливу кліматичних змін і коливання кон’юнктури і зберегти позиції провідного експортера аграрної продукції на глобальному ринку.

Головним негативним чинником стане очікуване уповільнення зростання попиту на продовольство у світі і різке зменшення темпів зростання цін, яке спостерігалося у попередні роки. Логічним наслідком стане неабияке збільшення конкуренції між головними експортерами сільгосппродукції за найбільш привабливі платоспроможні ринки збуту. Інакше: епоха комфортного життя в умовах постійного зростання зовнішнього попиту і експортних цін для українських сільгосппідприємств закінчується і слід підготуватися до роботи у жорстких умовах", – констатують фахівці.

Експерти таким бачать «магістральний напрямок» розвитку АПК:

Збільшення інвестицій для поліпшення якості, підвищення продуктивності й отримання продукції з меншою собівартістю, збільшення доданої вартості кінцевого продукту, покращення маркетингу та приділення максимальної уваги нішевим високомаржинальним сегментам".

Зазначається, що йдеться про перегляд всього «ланцюгу» виробництва і просування продукції. Зокрема, будуть потрібні підвищення врожайності культур за рахунок використання систем зрошення, новітніх агрохімічних препаратів і систем точного землеробства.

Повідомляється, що у комплексі треба вирішити питання інвестування у різні системи зберігання продукції і збільшення глибини переробки. Це дає можливість використати як переваги сезонних коливань цін на аграрну сировину, так і здійснити перехід на експорт готових продуктів харчування від простої сільськогосподарської продукції. Наявність сучасних систем зберігання відкриє шлях до просування свіжих і органічних продуктів, які користуються стабільним попитом на ринках розвинених країн.

Крім того, для виходу на нові ринки буде необхідно приділити більшу увагу процедурам сертифікації української продукції і докладання зусиль у досягнення розпізнавання бренду української продукції як такої і досягнення лояльності споживачів", – вважають експерти.