друкувати


Названо перспективи українського експорту рослинної продукції, – Мінсільгосп США

10 вересня 2018, 09:29

У серпні Державний департамент США із сільського господарства (USDA) виступив із черговим коригованим прогнозом щодо очікуваного стану світової торгівлі сільгосппродукцією на найближчий місяць, у якому показники очікуваного експорту з України переглянуто у бік збільшення. Про це повідомляє landlord.ua.  

Нагадаємо, що  експорт зернових становить 6,88 млн т.

Повідомляється, що світову пропозицію пшениці у 2018/2019 МР на глобальному ринку зменшено на 7,1 млн т у порівнянні з липневим прогнозом (у липні USDA вже знижував прогноз на 9,3 млн т). Насамперед, це стане наслідком продовження посухи у Північній Європі, зокрема Німеччині, де прогнозується зниження валового збору культури на 7,5 млн

На погляд USDA, загальний валовий збір пшениці Євросоюзі впаде до 137,5 млн т, що буде найнижчим показником із 2012/2013 МР. При цьому експорт культури з ЄС буде меншим за попередній маркетинговий рік на 4,5 млн т.

Підвищився прогноз експорту пшениці з РФ (на 1 млн т), а для України він зроблений на рівні 16,5 млн т. Прогноз виробництва кукурудзи в ЄС вкотре переглянуто в бік зниження внаслідок вкрай несприятливих погодних умов у Франції та Німеччині — замість 61,5 млн т культури, які очікувалися у липневому звіті USDA, можливий валовий збір становитиме менше 60 млн т. Крім того, Бразилія заявила про зменшення площі під посівами кукурудзи safrinha (кукурудза другого врожаю, яка продається на екс-порт). Як наслідок — очікуваний експорт кукурудзи з Бразилії становить 29 млн т проти цифри у 31 млн т у липневому звіті. Незначне збільшення валового збору культури у Румунії, Болгарії, Сербії та Молдові не зможе істотно вплинути на ринок, оскільки збір кукурудзи у цих країнах вкрай незначний для експортного

Як особливо зазначили в USDA, своєчасне випадіння липневих дощів і відсутність надмірного тепла значно покращили прогнози валового збору кукурудзи та очікувані обсяги її експорту з України.

Так, прогноз українського експорту, в порівнянні з липневим, збільшено на 0,5 млн т до 24,5 млн т. У рамках FSU-12 (група з 12 пострадянських країн, яку у звітах відокремлюють у USDA) доля екс-порту кукурудзи з України у 2018/2019 МР сягне 85%, у той час як у 2017/2018 МР ця питома вага становила 74%. Зростання відбудеться, як зазначено у звіті, насамперед за рахунок скорочення виробництва та експорту кукурудзи з РФ. Найбільш перспективним для вітчизняних кукурудзяних трейдерів поки виглядає ринок ЄС, оскільки прогноз імпорту культури до цих країн підвищено з 16 млн т до 18 млн т, і, як попереджають у USDA, це не межа", – ідеться в повідомленні.

Треба згадати і про оновлені оцінки USDA щодо стану світового ринку олійних культур і продукції їхньої переробки. Світ потроху оговтується від першого шоку, спричиненого торговельною війною США і Китаю, у яку були втягнуті й соєві боби. На відміну від липневого прогнозу, у якому містилися вкрай негативні висновки щодо глобальної торгівлі олійними культурами внаслідок профіциту американської сої, оцінки останнього звіту більш стримані та спокійні.

Так, глобальне виробництво насіння всіх олійних культур у 2018/2019 МР зросте у порівнянні з попереднім роком на 10,5 млн т і сягне 603,1 млн т (а загальний експорт становитиме 182,5 млн т). Фактор великої пропозиції соєвих бобів США буде тиснути на ринок, але це не буде заважати експорту інших видів олійних культур і рослинної олії в цілому", – повідомляють аналітики.

Що ж до України, то прогноз можна вважати нейтральним. Сприятливі для вегетації соняшнику погодні умови у Південно-Східній Європі були «нейтралізовані» посухою на півночі, тож, як наслідок, валовий збір насіння у ЄС буде меншим за попередній рік на 1 млн т. Це, як прогнозує USDA, буде компенсовано збільшенням експорту ріпака і соняшникової олії з України на європейський ринок.