друкувати


За 8 місяців 2018 року уряд видав аграріям на дотації менше 10% з обіцяних 6,3 млрд грн

7 вересня 2018, 17:24

Агросектор за 8 місяців отримав менше 10% дотацій із 6,3 млрд грн держпідтримки закладеної у бюджет на цей рік. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com «GoЗаАгроДотаціями» в рамках проекту «Абетка Агродотацій».

Видання проаналізувало усю інформацію, розміщену на офіційному сайті Мінагрополітики, КМУ та у відкритому доступі та з’ясувало, що до АПК дійшло тільки 459 млн грн! «На початку року голова уряду Володимир Гройсман наввипередки з в.о. аграрного міністра Максимом Мартинюком публічно звітували про фінансове покращення для агросектору на 2018 рік. Намалювали гарні презентації з 6,3 млрд грн, а фактично за 8 місяців виділили реально з бюджету аграріям пшик! Інакше й не назвеш ці 459 млн грн», — сказано  у статті. Більше деталей  з цифрами дивіться у графіці за посиланням тут. «AgroPolit.com запускає флешмоб #GoЗаАгроДотаціями і закликає всіх аграріїв прийняти участь в ньому… Лишилося 4 місяці, а казна винна АПК 5.8 млрд грн дотацій… Ви сплатили ці гроші у вигляді податків у бюджет і маєте повне право на них...», — сказано  у матеріалі.

 У матеріалі наведено дані з виконання 4-х основних напрямків держпідтримки  АПК на 2018 рік: тваринництво, фермерство, садівництво  і виноградарство та компенсація купівлі с/г техніки  вітчизняного виробництва.

 Виявляється, що з 2 млрд грн на тваринництво виділено за перше півріччя тільки226,8 млн грн: 220,1 млн грн отримали 5 компаній за те, що здали в експлуатацію/реконструювали тваринницьких об'єктів на суму 733,7 млн грн та ще 6,7 млн грн дотації за молодняк ВРХ. Те ж саме і щодо компенсації за придбання с/г техніки — обіцяли 1 млрд грн, а виділили по факту 159,2 млн грн. Відчуваєте різницю в порядку обіцяного і зробленого: 2 млрд грн і 226,8 млн гр та1 млрд грн та 159,2 млн? І це за 8 місяців!», — пише  AgroPolit.com.

AgroPolit.com також наводить три причини такої стуації з  виплатою дотацій.