друкувати


Україна найбільше експортує продукції АПК на ринки Азії, Європи та Африки

7 вересня 2018, 11:25

На сьогоднішній день Україна найбільше експортує продукції АПК, у тому числі зернових на ринки Азії (42,6%), Европи (32,4%), Африки (14,6%) та інші. Зернові становлять близько 30% всього аграрного експорту. Про це під час виступу на конференції GRAIN UKRAINE заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, передає власний кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, назвали ТОП-10 країн, які найбільше купували українські продукти.

«Україна змінюється, ми це бачимо не тільки по показникам експорту зернових але й в зміні ментальності українського бізнесу. Ми бачимо, як наші виробники позиціонуть себе на зовнішніх ринках», – заявила Трофімцева.

Також вона зазначила, що український агросектор демонструє позитивну динаміку.

Попри побоювання через погодні умови, врожай зернових збирається нормально, без критичних моментів. Ми оцінюємо врожай у 60+ млн тонн. Можливо, зерна буде трохи менше, ніж у 2017 році, проте кукурудза та інші культури компенсують кількість і значних розбіжностей у очікувані надходжень не відбудеться», – заявила Трофімцева.

«Я б дуже хотіла, щоб бізнес звертав увагу на продаж зерна за кеш. Ми, зі свого боку, працюємо над зміною умов, але хотілося б, щоб бізнес також долучився до вирішення цього питання. Адже нам варто будувати прозорий і стабільний ринок, який буде забезпечений чіткими правилами у майбутньому. Уряд вже зараз працює над секторальною експортною стратегією, вона буде визначальною на найближчі 8-10 років», – додала Трофімцева.