друкувати


Депутати вдруге звернулися до Конституційного суду з проханням відмінити земельний мораторій

6 вересня 2018, 17:00

Депутати Верховної Ради вдруге подали звернення до Конституційного суду з вимогою визнати неконституційним мораторій на продаж-купівлю сільськогосподарських земель. Про це написав народний депутат Олексій Мушак, передає Економічна правда.

Нагадаємо, група народних депутатів заявляє, що в них вийде з другої спроби скасувати мораторій на продаж землі в Україні з другої спроби. 

«Сьогодні 69 народних депутати звернулись до Конституційного Суду України з вимогою визнати мораторій на продаж-купівлю сільськогосподарських земель таким, що порушує Конституцію», - зазначив він.

«Тим самим ми хочемо дати ті самі права, які мають вихідці з України в Канаді та інших передових країнах, а саме – вільно купувати та продавати землю», - додав Мушак.

За його словами, це єдиний логічний шлях після того, що Європейський суд з прав людини 22 травня визнав, що мораторій порушує права землевласників.

Так тривати більше не може. Осінь цього року: час скасування мораторію та прийняття закону про цивілізований обіг земель. В іншому випадку Україна нестиме втрати не лише від наслідків мораторію, а й від масових позовів пайовиків і відсутності довгострокових інвестицій, - зазначив він.

«Ми за цивілізований ринок земель, який діє у всьому світі. Так, потрібно ввести запобіжники щодо надмірної концентрації земель в одних руках і спекуляцій. А також створити умови для можливості купівлі землі малими фермерами», - додав Мушак.

За його словами, ці речі успішно працюють у цивілізованих країнах - не потрібно вигадувати велосипед, а лише впровадити передовий світовий досвід.