друкувати


Як Україні в рази збільшити виробництво електроенергії з біомаси та біогазу

1 вересня 2018, 09:31

Якщо законодавство в сфері біоенергетики в Україні не зміниться, то,за словами багатьох інвесторів,  вони добудовують проекти, що можуть бути запущені до 1 січня 2020 року, і після цього запиняють інвестування проектів з виробництва електроенергії з біомаси (БМ) і біогазу (БГ), оскільки не бачать в цьому достатнього економічного сенсу для себе. АgroРolit.com в своєму матеріалі «Як збільшити частку відновлюваної електроенергії з біомаси, біогазу та біометану в Україні?» розбирався як можна покращити ситуацію та зацікавити інвесторів.

Нагадаємо, що протягом останніх трьох років суттєво зросли інвестиції у відновлювальні джерела енергії в Україні: в загальній сумі вони становлять понад €1,1 млрд.

В матеріалі ідеться, що в Україні слід:

1. Ввести різні рівні ЗТ для електричної енергії,  виробленої з біомаси, залежно від потужності об’єктів електроенергетики. Фактично, діючого рівня ЗТ (0,1239 Євро/кВт*год) сьогодні «вистачає» тільки великим (понад 5 МВт) установкам на БМ. Для установок меншої потужності, ЗТ варто встановити більш високим, зокрема, для установок потужністю до 1  МВт на рівні 0,15 Євро/кВт*год, для установок потужністю 1-5 МВт на рівні – 0,14 Євро/кВт*год. Ці і подальші рівні ЗТ розраховані авторами виходячи з необхідності  забезпечити інвестору рівень внутрішньої норми рентабельності  (IRR) на рівні 20%, за умови залучення 60% кредитних коштів у Євро на 8 років під 8% річних (одні з найкращих умов кредитування проектів ВДЕ на сьогодні в Україні).

2. Запровадити підвищення ЗТ для електричної енергії, виробленої з аграрної біомаси, в тому числі зі збереженням залежності рівня ЗТ від потужності об’єктів електроенергетики. Аграрна БМ та енергетичні культури формують основний енергетичний потенціал біомаси в Україні, а тому введення підвищеного ЗТ для електричної енергії, виробленої з цих видів БМ, стимулюватиме їх більш широке використання для виробництва електроенергії, а аграрії зможуть отримати додатковий дохід. Окремий ЗТ пропонуємо запровадити для електроенергії, виробленої з соломи, стебел кукурудзи та соняшника, а також з енергетичних культур. Слід зазначити, що у багатьох країнах ЄС застосовуються аналогічні підвищені ЗТ для аграрної БМ. Наприклад, у Швейцарії за використання аграрної БМ надається бонус до базового тарифу від 0,042 до 0,168 Євро/кВт*

3. Запровадити підвищений ЗТ для електричної енергії, виробленої з БМ на теплоелектроцентралях (ТЕЦ). На сьогодні інвестори переважно будуть електростанції на БМ в режимі ТЕС, тобто в «чистому полі», без продажу теплової енергії споживачам. При цьому понад 70% енергії палива скидається у вигляді тепла в атмосферу. Пояснюють вони таке своє рішення і небажання будувати ТЕЦ підвищеною вартістю землі в межах міста, додатковими витратами на підключення до теплових мереж, підвищеними інвестиційними витратами, зменшенням електричного ККД в разі когенерації. 

Стимулювання ТЕЦ, що пропонується, на нашу думку виправить ситуацію і  сприятиме зростанню інвестицій саме в ТЕЦ на БМ, що призведе до значного (на 30-40%) підвищення ефективності виростання біопалив у порівнянні з їх використанням в ТЕС. При цьому умовою надання ЗТ на електроенергію, вироблену на ТЕЦ, може стати постачання споживачам певного відсотку виробленого тепла (наприклад, понад 60% корисного використання виробленого тепла протягом опалювального сезону).

Якщо узагальнити, ЗТ, що пропонуються та враховують потужність об’єктів електроенергетики, можливість використання аграрної БМ та виробництво електроенергії на ТЕЦ, виглядатимуть наступним чином:

4. Ввести різні рівні ЗТ, що залежать від потужності об’єктів, для електричної енергії з біогазу і  біометану.

Слід зазначити, що біометан – це біогаз, що за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає стандартам на природний газ для подачі в газотранспортну та газорозподільні системи або для використання в якості моторного палива. У ЄС та інших розвинених країнах спостерігається активний ріст виробництва біометану. Протягом 2011-2016 років число біометанових заводів в ЄС зросло з 187 до 503 одиниць. За цей же період виробництво біометану виросло в 23 рази з 752 до 17264 ГВт∙год на рік (з 0,08 до 1,7 млрд м3 СН4 на рік), а середній річний приріст склав 87%. При цьому в ЄС активно застосовуються різні схеми підтримки виробництва біометану. Натомість, в Україні виробництво біометану відсутнє, в тому числі через відсутність будь-якого стимулювання та державної підтримки. Оскільки, ЗТ на електроенергію з біогазу є запровадженою і діючою схемою підтримки в Україні, впровадження схеми підтримки біометану на основі такого тарифу виглядає найбільш простим і реалістичним шляхом. Зокрема, пропонуємо наступні ЗТ на електроенергію, вироблену з біогазу та біометану, що також залежать від величини встановленої потужності об’єктів.

5. Продовжити дію ЗТ для суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з БМ, БГ та біометану. Строк дії ЗТ до 2030 року вже не забезпечує інвесторам достатніх гарантій для повернення інвестицій. Нова система державної підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії у формі аукціонів (відповідно до законопроекту №8449 від 07.06.2018 р.) передбачає встановлення державної підтримки на 20 років від підписання договору купівлі-продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії суб’єктом господарювання, який за результатами аукціону набув право на державну підтримку (PPA). Відповідно, проекти на БМ та БГ, які не підпадатимуть під аукціони, знаходимуться в дискримінаційному положенні, оскільки матимуть гарантію дії ЗТ максимум на 10 років (тільки до кінця 2029 р.). У зв’язку з цим, пропонуємо подовжити термін дії ЗТ для суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з БМ, БГ та біометану на 20 років від дня набрання чинності укладених договорів купівлі-продажу електричної енергії за ЗТ (PPA) без зменшення ЗТ  на 10% кожні 5 років.