друкувати


Порошенко підписав закон про «соєві правки»

30 серпня 2018, 12:20

Президент України Петро Порошенко підписав закон №7403-д про «соєві правки». Про це повідомила прес-служба Всеукраїнської аграрної ради.

Нагадаємо, що аграрії не могли оформити контракти на поставку сої, бо Президент не підписував закон №7403-д про відшкодування ПДВ при експорті олійних. Нещодавно депутат від "Самопочі" Іван Мірошніченко написав зверення на ім'я Президента, з проханням підписати закон №7403-д, який убезпечить аграріїв від 16 млрд грн збитків.

Загалом Порошенко три місяці «блокував» підписання соєво-ріпакових правок. 

Сьогодні, 30 серпня, Президент України Петро Порошенко підписав законопроект №7403-д, яким скасовується норма щодо невідшкодування ПДВ при експорті сої, насіння свірипи та ріпаку для виробників, які самостійно постачають ці культури за кордон", – йдеться у повідомленні ВАР.

Аграрна спільнота висловила вдячність Президентові за те, що він став на їхній бік.

Таким чином, він зламав олігархічні домовленості, тим самим захистивши інтереси невеликих сільгоспвиробників", – зазначив голова ВАР Андрій Дикун.

Також повідомляється, що у разі непідписання цього закону, з 1 вересня набула б чинності норма щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої. Вона завдала би нищівного удару по всіх аграріях, які вирощували сою у 2018 році, оскільки це спричинило б зменшення їхнього прибутку від реалізації на 16,7%, а також дозволило олігархічним структурам та транснаціональним компаніям (власникам переробних потужностей) збагатитись за їх рахунок.

Також результатом набуття чинності даної норми стало б різке зростання тіньового ринку. Відсутність відшкодування ПДВ мало стимулювати закупівлю сої та ріпаку за «чорну готівку» за ціною без ПДВ з подальшим експортом, без відшкодування і без повернення валютної виручки в країну.