друкувати


Які три реєстри мають запрацювати в Україні для старту органічного ринку у 2019 році, – нардеп

30 серпня 2018, 10:24

Базовими для функціонування органічного ринку в Україні є три реєстри, діяльність яких має ухвалити які  Кабінет Міністрів України. Про це у колонці на Бізнес Цензор заявив народний депутат, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч.

Нагадаємо, що встановлено вимоги до органів сертифікації органічної продукції.

За словами Кулініча, ідеться про:

Державний реєстр операторів, які здійснюють виробництво органічної продукції;
Державний реєстр органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції;
Державний реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

Також, за його словами, включно з запуском реєстрів Кабмін має ухвалити низьку підзаконних актів, без яких закон не запрацює.

Для виробників органічної продукції, то для їхньої діяльності необхідний Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції. Цей документ має визначити всі вимоги до окремих галузей органічного виробництва. А це, відповідно до закону, і органічне рослинництво, і органічне тваринництво, у тому числі птахівництво, бджільництво, і заготівля рослин та грибів, і навіть вирощування органічних дріжджів та водоростей", — стверджує народний депутат.

Він пише, що закон нарешті дасть змогу навести лад на цьому ринку, котрий дуже стрімко розвивається і має величезний експортний і внутрішній потенціал.

Тому що до останнього часу регулювання ринку фактично не було, а будь-хто, хто хотів, міг видати свою продукцію за органічну й водночас не отримати жодного покарання", — пише Олег Кулініч.

Народний депутат додав, що законом фактично створюється дворівнева система контролю.

Ключова позиція нового закону – сертифікація всього процесу органічного виробництва, а не просто готової продукції, як це закладено у старому законодавстві. Тобто контроль виготовлення продукції відбувається на всіх стадіях, а не тоді, коли вона вже потрапляє на прилавки. Причому дієвий контроль передбачено не лише за виробниками, а й за самими органами сертифікації. Якщо вони допускатимуть порушення – то їх теж можна буде притягнути до відповідальності, аж до вилучення з реєстру і припинення існування такого органу", — наголосив голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч.