друкувати


Основна причина, чому українські аграрії втрачають ринки збуту і прибуток, – експерт

30 серпня 2018, 09:28

Ставка на сировину – основна причина втрат українських аграріїв. Про це заявила керівник аналітичного департаменту Marcopolo Commodities Олена Нероба, повідомляє proagro.com.ua.

Нагадаємо, що з початку поточного маркетингового року який розпочався з першого липня 2018 року, Україна експортувалапонад 5 млн т зернових культур, зокрема, понад 2,6 млн т пшениці (у тому числі продовольчої – майже 1,6 млн т, фуражної – понад 1 млн т), ячменю – 1,2 млн т, кукурудзи – 1 млн т.

У повідомленні йдеться, що у світі ціни на сировинні товари продовжують падати, тому, незважаючи на величезні обсяги в тоннах експорту пшениці, ячменю, кукурудзи, ріпаку та сої, українські виробники втрачають прибуток.

Аналітик зазначає, що в той час, як деякі країни Близького Сходу з сировинною моделлю економіки вміло нарощують ВВП за рахунок диверсифікації та зменшення залежності економіки від експорту нафти, українські компанії правильних висновків для себе не роблять. Хоча ті ж зернові, бобові, шріт і низка інших товарів є основою для виробництва комбікормів.

Ми втрачаємо звичні для нас ринки збуту. Покупці часто скаржаться на якість українського зерна. Почастішали випадки навантаження товару з великим вмістом сторонніх предметів і пошкодженого зерна", – вважає Олена Нероба.

Фахівець також каже, що Україна може змінити ситуацію, що складається, використавши нинішнє торгове протистояння США і Китаю.