друкувати


Кількість задіяних в сільському господарстві робітників скоротилася в 10 разів

29 серпня 2018, 17:45

Кількість задіяних в АПК робітників за 27 років скоротилася з 5 млн до 500 тис. працівників.

Про це заявив заступник Голови партії Батьківщина народний депутат України Іван Кириленко під час виступу перед аграріями Миколаївщини, в рамках презентації оновленої програми Батьківщини «Новий курс України».

Нагадаємо, у червні поточного року Батьківщина підписала Меморандум про співробітництво між політичною партією «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», ГС «Всеукраїнська аграрна рада» та «Аграрним Союзом України» щодо проведення реформ у сільському господарстві та забезпеченні розвитку сільських територій.

За словами Івана Кириленка, Україна зараз втрачає не металургію чи сільське господарство, а найцінніший ресурс – людей.

В основі основ має бути не ВВП країни, не тони надоїв чи гектари угідь, а людина. Ми зараз втрачаємо не металургію і не сільське господарство – людей. Близько 6 млн українців виїхали за кордон. І виїжджають не просто на заробітки. Виїжджають родинами. Смертність найвища, народжуваність найнижча. Найгірші умови для підприємництва. У нас у сільскому господарстві зараз зайнято близько 500 тис. робітників (раніше було 5 млн). Інші – в поляків у наймах», – заявив Іван Кириленко під час виступу перед аграріями Миколаївщини, який відбувся 29 серпня поточного року.

За його словами, у світі зараз обробляється 2,5 млрд га земель.  З них 570 млн га обробляється фермерськими господарствами (родинними фермами). В середньому по п’ять га на брата. І латифундіями там і не пахне.

«Агрохолдингів там і на горизонті не видно. Польща починала разом з нами. Вони були бідні, як церковні миші. І де зараз поляки, а де ми? А все тому, що вони створили 2,5 млн родинних фермерських господарств (розміром не більше 10 га кожне)», – заявив Іван Кириленко.

За словами нардепа, керівництво держави має поставити за мету – зростання аграрного виробництва, підвищити зайнятість на селі, збільшення інвестицій у сільське господарство і надходжень до місцевих бюджетів, захист прав власників та орендарів земельних ділянок й інших аграрних активів.