друкувати


У Раді зареєстрований законопроект по боротьбі з масовою вирубкою Карпатських лісів — офіційно

26 квітня 2016, 10:35

Народні депутати України і громадські природоохоронні організації підготували і зареєстрували законопроект з охорони пралісів Карпат. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів відповідно до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат був зареєстрований у Верховній Раді України 20 квітня.

Під документом підписалися 13 народних депутатів.

"Я дуже сподіваюся, що Верховна Рада оперативно опрацює цей проект. Щогодини затримки — це гектар вирубки лісу", — зазначив один з авторів законопроекту, народний депутат (фракція "Батьківщина") Ігор Луценко.

Законопроект пропонує визначення терміна "праліс", а також забороняє вирубку такого лісу, в тому числі санітарно-оздоровчу. За порушення норм закону передбачені штрафи — від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів.

За словами керівника природоохоронного проекту "Збереження Карпатських пралісів" Ольги Яремченко, ліси в Карпатах знищені на 80%.

"Якщо ми не зуміємо зберегти їх зараз, то через 5-6 років ми безповоротно їх втратимо", — прогнозує вона.

За даними Волосянчука, в українських Карпатах — майже 48 тис. га пралісів, ще 35 тис. га ділянок підлягають перевірці як потенційні праліси. Близько 30 тис. га таких лісів — в межах природно-заповідних об'єктів і охороняються законом.