друкувати


Експорт вітчизняної плодово-ягідної продукції зріс на 60%

28 серпня 2018, 13:02

У першому півріччі поточного року за Україна експортувала плодово-ягідну продукцію на $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Про це повідомила прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби).

Нагадаємо, що експорт плодово-ягідної продукції стримує неузгодженість фітосанітарних заходів з імпортерами.

В повідомленні ідеться, що експорт здійснюється до понад 50-ти країн світу, у тому числі до країн Європейського Союзу, Євразійського союзу (крім РФ), Африки, Європи та ряду країн Азії з урахуванням фітосанітарних вимог країни призначення.

 

Завдяки членству України в Світовій організації торгівлі та Міжнародній конвенції захисту рослин експорт продукції рослинного погодження може здійснюватися безперешкодно за умови виконання фітосанітарних вимог країни імпорту. Поряд з цим є ряд країн, імпорт сільгосппродукції рослинного походження до яких потребує інспектування та підписання міжнародних договорів, – ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що, з метою сприяння відкриттю експорту плодово-ягідної продукції до таких країн, Держпродспоживслужба постійно вивчає попит на українську продукцію за кордоном, готовність вітчизняних виробників виходити на інші ринки, а також підтримує тісну комунікацію з профільними асоціаціями.

При цьому тема відкриття експорту української продукції рослинного походження перебуває в центрі уваги і під час двосторонніх зустрічей та міжнародних заходів. Так, за ініціативою бізнесу в 2016 році було відкрито експорт яблук до Республіки Індонезія, а в 2017 році – експорт волоського горіха до Ірану. Для розширення можливостей українських підприємств проводиться робота з відкриття експорту українського яблука та лохини до Індії, Китайської Народної Республіки, Соціалістичної Республіки В’єтнам та Малайзії, – ідеться в повідомлені.

З цією метою Держпродспоживслужба направила відповіді на опитувальники до вищезазначених країн. Сьогодні ініціативні листи Держпродспоживслужби та відповіді на опитувальники перебувають на розгляді у відповідних національних організаціях захисту рослин країн-партнерів України у міжнародній торгівлі.

На завершальному етапі – відкриття експорту української черешні до Китайської Народної Республіки.

Зазначимо, що за результатами спільних дій за участю Держпродспоживслужби, Мінагрополітики та Міністерства закордонних справ у червні поточного року відбувся візит китайської делегації до України з метою оцінки системи державного контролю за виробництвом та експортом вітчизняної черешні. Наразі розпочався процес розробки китайською стороною проекту протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту черешні з України до КНР. Є надія що врожай української черешні 2019 року буде на полицях в китайських маркетах. Разом з цим, з метою експорту української  плодово-ягідної продукції на преміальні ринки українському виробнику та експортеру необхідно навчитися охолоджувати та пакувати свіжу продукцію, враховуючи кращі світові практики та вимоги, – повідомили у Держпродспоживслужбі.

Повідомляється, що ці питання озвучували китайські колеги. Крім того, ця проблема стала перепоною для українського яблука на шляху до індонезійського споживача.