друкувати


Ураження шкідниками зерна нового врожаю може серйозно вдарити по експорту – експерт

28 серпня 2018, 09:25

Проведений перший аналіз перших проб зерна нового урожаю викликав стурбованість у експертів. Про це заявив голова Фітосанітарної асоціації Владислав Седик, повідомляє apk-inform.com.

Нагадаємо, що дефіцит якісного зерна на ринку може призвести до подорожчання хлібобулочних виробів на третину.

За словами експерта, в поточному сезоні, при проведенні моніторингу, траплялися партії, в яких до 60% зерна були вражені фузаріозом. Седик вважає,що дане захворювання істотно обмежує поставки українського зерна на основні ринки збуту.

 

Це, перш за все, Малайзія, Сирія, Японія, Таїланд, Індонезія, Мексика і Єгипет, — зазначив Владислав Седик.

При цьому він впевнений, що Україна повинна вирощувати не просто зерно, а продукт, що повинен відповідати вимогам імпортерів:

Зараз ми виробляємо продукт, який не є експортно-орієнтованим. 93% висіяних у цьому році насіння є репродукцією, тобто в Україні, грубо кажучи, сіють урожай минулих років. А про якість зерна у нас більше обізнані трейдери, ніж сільгоспвиробники, - сказав експерт.

Також виявлялися партії, в яких з 60% зерен уражені сажкою (Tilletia). Подібні партії не допускають до поставок в Індонезію, Вірменію, Сирію, Бразилію, Канаду, Китай, Ізраїль, Азербайджан, Єгипет і Катар.

Помітна тенденція збільшення випадків ураження зерен грибком Alternaria, що неприпустимо для експорту партій до Малайзії і Сирію.

В цілому перші аналізи фітосанітарного стану зерна врожаю 2018 р. свідчать про те, що Україні слід серйозно зайнятися забезпеченням аграріїв якісним насінням і необхідними обсягами ЗЗР, - наголосив Седик.