друкувати


Як зросте виробництво зернових в Україні в найближчі 10 років – ФАО

28 серпня 2018, 07:30

До 2027 року Україна може збільшити сумарний обсяг виробництва основних сільськогосподарських культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, соя) на 21%. Про це на аграрно-логістичному форумі «Дніпро-Дунай-Чорне море» в Миколаєві заявив економіст інвестиційного центру FAO Дмитро Приходько, повідомляє прес-служба ФАО.

Нагадаємо, що названо очікуваний урожай зернових у 2018 році.

В повідоменні ідеться, що  сумарний обсяг виробництва основних сільськогосподарських культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, соя) зросте на 21% – з 64,167 млн. тонн в 2017 р до 77,716 млн. тонн, а їх експорт – на 19%, з 42,406 млн. тонн до 50,532 млн. тонн.

 

Вказане зростання, природно, тягне за собою необхідність інтенсивного розвитку потужностей зі зберігання і транспортування, – підкреслив експерт.

Говорячи в цілому про перспективи розвитку світового зернового ринку в найближчі 10 років, Приходько зазначив, що в сегменті пшениці основними драйверами будуть країни Азії та Африки.

Обсяги світового імпорту пшениці до 2027 р зростуть приблизно на 22,5 млн. тонн в порівнянні з рівнем 2017 г. При цьому основний світовий покупець зернової, Єгипет, до 2027 р може збільшити річний імпорт зернової до 14,3 млн. тонн , оскільки в країні явно не вистачає площ для збільшення її внутрішнього виробництва, – вважає аналітик.

Що стосується кукурудзи, то річні обсяги зовнішньої торгівлі зерновою в найближчі 10 років зростуть на 15,2 млн тонн.

В даному сегменті також очікується зростання попиту з боку азіатських і африканських країн за рахунок інтенсивного розвитку тваринницького сектора. Лідерами з приросту закупівель будуть Китай і Саудівська Аравія, а також Мексика. При цьому для Саудівської Аравії дане зростання буде обумовлене переорієнтацією з використання ячменю на кукурудзу, – додав Приходько.