друкувати


Гірничо-металургійний комплекс і АПК – галузі, які утримують курс гривні

24 серпня 2018, 12:05

Падіння курсу гривні пов'язане зі збільшенням попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через сезонні, ситуативні і психологічні чинників. Про це повідомила прес-служба Національного банку України, передає Новое время.

Нагадаємо, у 2018 році економічне зростання в АПКі сягнуло 11,4%.

При цьому, пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійний комплекс, АПК) залишається на досить високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні, зазначає регулятор.

Разом з тим тарифна політика залізничного держмонополіста Укрзалізницяпривела до зниження конкурентоспроможності національних виробників на експортних ринках. Про це йдеться в аналітичній довідці, підготовленій фахівцями ДП Укрпромзовнішекспертиза, передає Мінпром з посиланням на текст документа.

В умовах посилення конкуренції на глобальних ринках українські виробники не можуть перекласти додаткові витрати на покупців. Це призводить до втрати ринків збуту і, відповідно, зменшення обсягів виробництва продукції, – підкреслюють в УПЕ.

Яскравим прикладом експерти називають ситуацію в гірничо-металургійному комплексі в 2017 році, оскільки для основної частини підприємств гірничо-металургійного комплексу залізничний транспорт є безальтернативним.

Так, через істотне зростання залізничних тарифів в 2016-2017 рр. (на 33%) вже в 2017 році підприємства ГМК України знизили експорт залізорудної сировини в Китай на 3 млн т., до 11,8 млн т. Також в 2017 році Україна знизила на 3,1 млн т. експорт металопрокату – до 14,6 млн т. – зокрема, через втрату цінової конкурентоспроможності на ринках країн Близького Сходу, Південної Азії та ЄС.

В результаті втрати експортних ринків випуск металопрокату в Україні в 2017 році впав на 3 млн т., а виробництво залізорудної сировини, викликане зниженням виплавки стали і зменшенням експорту руди в Китай, знизилося на 5 млн т., до 96 млн т. на рік .