друкувати


В одному з районів Полтавщини децентралізація «пішла в зворотному напрямку» — Кулініч

25 квітня 2016, 16:17

Жителі села Сагайдак, яке входить до Шишацької селищної об’єднаної територіальної громади Полтавської області, ініціювали збір підписів за вихід з її складу. Про це на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук повідомив народний депутат Олег Кулініч.

«Я ще на початку року казав, що ні в якому разі не можна проводити децентралізацію «через коліно», а перш за все потрібно враховувати думку людей. Потрібно було запустити пілотні проекти, створити, наприклад, по одній об’єднаній громаді на кожну область, і вести з ними системну роботу, надавати організаційну і юридичну підтримку. Зараз же, на жаль, вже маємо негативні наслідки від того, що влада не пішла цим шляхом», — зазначив народний депутат.

З питанням виходу зі складу об’єднаної громади ініціативна група жителів села Сагайдак звернулася до Шишацької райради, але депутати райради зауважили, що це питання знаходиться поза зоною їх компетенції.

«Райрада лише рекомендувала або ініціювати звернення на Верховну Раду і Кабмін, або звертатися до суду, якщо є факти, на основі яких процес об’єднання можна буде вважати недійсним. Але справді, якими нормами має послуговуватися місцева громада, яка захоче вийти зі складу об’єднаної? Чи це взагалі можливо? На яких підставах? Який орган повинен вирішувати це питання? Дуже багато запитань, а відповіді на них ніхто не знає», — констатує він.

На його думку, для забезпечення процесу децентралізації Кабмін і Верховна Рада повинні і далі спільно працювати над нормативною базою.

«Необхідна постійна роз’яснювальна робота виконавчої влади на місцях, комунікація об’єднаних громад і з обласним, і з державним рівнем. Місцева ж влада, керівництво тих самих об’єднаних громад, повинно не замовчувати свої проблеми, а навпаки — піднімати їх на всіх можливих рівнях», — додав депутат.