друкувати


Польща відмовилася фінансувати створення малинових насаджень в Україні

22 серпня 2018, 14:10

Міністерство закордонних справ Польщі  відмовляється надавати субсидії на закладання плантацій малини в Україні. Ця інформація з’явилась у відповідь на заяву голови Незалежної профспілки польських фермерів «Солідарність» Терези Халас про можливі негативні наслідки такого кроку для ягідного бізнесу Польщі, повідомляє Інфо-Шувар.

Нагадаємо, польські фермери відмовилися збирати ягоди через дешевий імпорт з України.

Після повідомлення в ЗМІ про плани МЗС Польщі фінансово підтримати створення плантацій малини в Україні, пані Тереза Халас надіслала листа Яцеку Чапутовічу, міністру закордонних справ. Листа було перенапралено до прем'єр-міністра Матеуша Моравецького.

Як незалежна організація, НПФ «Солідарність» виступає проти такої  діяльності. Ця діяльність може лише погіршити складну ситуацію, в якій опинились польські виробники плодово-ягідної продукції через критично низькі ціни  в цьому році. Я хотіла б зауважити на тому, що безкоштовна комплексна допомога  для створення плантацій малини в Україні (включаючи саджанці найкращої якості, ЗЗР, безкоштовну професійну консультаційну допомогу) призводить до погіршення цінової ситуації на ринку і ставить українських фермерів у привілейоване становище порівняно із польськими фермерами", – зазначається у листі. 

Організація додала, що безкоштовна допомога у створенні малинових плантацій в Україні та передачі кращих технологій галузі в Україну є прямим ударом по польських фермерах .