друкувати


Через затримки у портах вантажовласники втрачають до $100 млн на рік – заява

20 серпня 2018, 15:05

Після візиту екологічних інспекторів на судна, які приходять до українських портів, власникам призначають штрафи у $35-65 тис. Про це під час круглого столу «Морська інфраструктура: корупційна прірва чи можливості для бізнесу?» розповіла керівник громадської спілки «Асоціація морських агенств України» Ксенія Підручна, передає власний кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, через неправомірну діяльність Держекоінспекції Україна втрачає до $200 млн на рік.

У більшості випадків збитки – наслідок невиправданої агресії фахівців із контролю, додає вона.

«За законодавством екоінспектори мають право затримувати судна лише за умови, якщо на фото та відео зафіксували, як із судна скидають видимі частки. Тоді повинні написати листа, звернутися до капітана порту, щоб той затримав судно, прийти на судно. З листопада 2017 року таким чином екоінспектори почали затримувати судна, накладати штрафи, – розповідає Ксенія Підручна. – Якщо капітан морського порту відпускає судно, до якого мають претензії представники екоінспекції, вони беруть у заручники судновласника, портових операторів, не виставляють їм штампи при відвантаженні. Через це вантажі не можуть відправитися з порту. Вантажовласники терплять збитки через погіршення кількісно-якісних показників до $100 млн на рік».

За підрахунками ГО «Бізнес-Варта», втрата для держави через зриви зовнішньоекономічних контрактів, які стаються після візиту інспекторів, становить близько $50 млн на рік.

Щоби зменшити кількість затримок вантажів у портах, представники морського бізнесу звернулися до Президента та прем’єр-Міністра України з проханням втрутитися у ситуацію. Звернення підписали керівники ГС «Асоціація морський агентств України», ВОО «Українська аграрна конфедерація» та понад десять керівників підприємств, які займаються організацію завантаження та розвантаження у портах України.