друкувати


«Укрзалізниці» запропонували стратегію виходу з кризи на 5 пунктів

18 серпня 2018, 09:25

Підприємці та громадяни понесуть збити на рівні сотень мільйонів доларів після закриття 99 станцій з відвантаження та інших нововведень «Укрзалізниці». Про це ідеться в матеріалі «Собака на сіні», або як «Укрзалізниця» зловживає транспортною монополією» на AgroPolit.com, з посиланням на дані голови  ради «Бізнес Варта» Івана Мірошніченка.

Нагадаємо, що підвищення «Укрзалізницею» тарифів на вагони в 4 рази матиме вбивчий ефект для українського експорту.

В матеріалі ідеться, що бізнес вже не один раз на зустрічах з профільним міністром, керівництвом уряду пропонував дорожню карту реформ в інфраструктурі. Було наведено чіткий план кроків і заходів задля виходу із існуючої ситуації, яка все більше нагадує патову.

Ми неодноразово виходили з пропозиціями змінити тарифну політику, надати дисконтні знижки на тарифи та стимули, щоб бізнесу було вигідно будувати власний парк вагонів. А Укрзалізниці лише сконцентрувати свої зусилля на розвиток тяги, модернізацію та догляд за локомотивами, ремонт колій для збільшення швидкості руху, розвиток нових напрямків і будівництво станції. Але державні залізничники не хочуть втрачати своє монопольне становище, тому нікому дозволяти будувати свої вагони у найближчому майбутньому не збираються. Бізнес, маючи дисконт в 25-30% на тарифи, самостійно будував би вагони і цистерни без бюджетних коштів, - наголосив народний депутат Іван Мірошниченко.

Він пропонує 5 кроків для оптимізації роботи «Укрзалізниці»:

Сконцентрувати наявні в «Укрзалізниці» кошти на те, що має вирішувати держава, в першу чергу: ремонт колій, збільшення швидкості руху та пропускної здатності залізничних ліній, обороту вагонів, оновлення та збільшення парку локомотивів, розвиток станцій!

Надати знижку у тарифі до 25-30% на приватний парк вагонів, і бізнес збудує тисячі вагонів за власні інвестиції. Це вже успішно працювало на початку 2000-х років. Необов’язково використовувати бюджетні кошти. У такому випадку виграють всі учасники, у тому числі і Укрзалізниця!

Якщо не вистачає фінансових ресурсів в Укрзалізниці на збільшення тяги, то дозволити бізнесу часткове або ж повне використання приватних локомотивів!

У сфері перевезення автотранспортом переглянути навантаження на осі в сторону збільшення загальної маси автомобіля з вантажем, без шкоди для доріг!

Розвивати річкові перевезення!

Як наслідок, комплексний підхід забезпечить поступовий вихід нашої країни з транспортного колапсу протягом 2-3 років. А взагалі «Укрзалізниця» повинна поступово рухатись до повної, чесної та прозорої приватизації, а не продовжувати банальне шахрайство через передачу парку вагонів та інших активів у «дружнє управління», - зауважив Мірошниченко.