друкувати


У 2018 році аграрії оформили розписок на понад $ 100 млн

18 серпня 2018, 08:23

В Україні за січень-червень аграрних розписок було оформлено більш ніж на $ 100 млн. Про це повідомила керівник Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Хелен Фейрлемб, інформує сайт «Українська перспектива».

Нагадаємо, що запит на аграрні розписки спостерігається по всій Україні: найбільший інтерес до них виявляють аграрії Вінницької області, де оформлено 90 розписок, а також Полтавської (77 розписок) і Харківської (69 розписок).

За її словами, невеликі господарства відчувають велику потребу в аграрних розписках, тому що банки з ними менше працюють і тому у них менший доступ до фінансування. При цьому гостра потреба в кредитних ресурсах зберігається.

Фейрлемб зазначила, що особливістю першого півріччя поточного року є те, що вдалося істотно розширити список культур, з якими працюють аграрні розписки: якщо в минулому році це було приблизно 4 культури, в основному зернові і олійні, то зараз працюють з 20.

Той факт, що за перше півріччя аграрних розписок було оформлено на більш ніж $ 100 млн, свідчить про те, що в них є потреба. Причому, вони затребувані не тільки серед фермерів. З недавніх пір з ними стали працювати кооперативи, кредитні спілки. Команда IFC активно розробляє бізнес-моделі, які підтримують ці сектора, - сказала експерт.