друкувати


Названо збитки, які понесе бізнес від закриття станції та підняття тарифів «Укрзалізницею»

17 серпня 2018, 12:00

Сотні підприємств, тисячі товаровиробників та сотні тисяч людей понесуть збити на рівні сотень мільйонів доларів, після закриття 99 станцій з відвантаження та інших нововведень «Укрзалізниці». Про це ідеться в матеріалі «Собака на сіні», або як «Укрзалізниця» зловживає транспортною монополією» на AgroPolit.com, з посиланням на дані голови  ради "Бізнес Варта" Івана Мірошніченка.

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» змінює концепцію перевезень зернових вантажів.

В статті зазначається, що нещодавно «Укрзалізниця» збільшила ставки за користування вагонами і нормативну кількість діб в порожньому і навантаженому рейсі, а також уніфікувала коефіцієнт порожнього пробігу вагонів, що сумарно призведе до подорожчання вартості перевезень вантажів на 10-40% в залежності від виду вантажу.

Як кажуть учасники ринку, тільки одна з цих норм – збільшення кількості діб в порожньому і навантаженому рейсі – спровокує збільшення вартості перевезень зерна приблизно на долар на кожній тонні, – наголошується в матеріалі.

Також «Укрзалізницею» було прийнято рішення про повернення до ручної системи розподілу вагонів, бо автоматизована погано себе проявила.

Але потрібно вдосконалювати те, що і так за своєю філософією є кращим варіантом, ніж повертатись до старого недолугого формату, – зазначає видання.

Мірошніченко озвучує конкретні суми збитків від такого кроку УЗ:

Загалом щороку тарифи зростають на 20-30%, що, в свою чергу, здорожчує логістику на $4-6 на т. Хто за це платить? Фермер, сільськогосподарський товаровиробник. Кожного року покращується методика вирощування урожаю, запроваджуються нові технології точного землеробства, значно збільшуються об’єми і б’ються нові і нові рекорди. Але це, на жаль, не стосується вантажних залізничних перевезень. Мало того, що держава не встигає розвивати інфраструктуру відповідно до росту потреб профільних галузей української економіки, так ще й робить незрозумілі та необдумані кроки. Головне, і що найбільш прикро, – висновків ніхто не робить.

 Інших рішень, зазначається, в статті, крім як закрити майже 20% усіх станцій і підняти тарифи, керівництво придумати і реалізувати не може. У той же час пусті вагони коштують досить дорого, а корупція і надалі процвітає, учасники ринку скаржаться на побори.

Нескладно порахувати, що при нинішньому фактичному закритті 99 станцій, економія складе близько 330-390 млн грн. Одразу виникає запитання: наскільки ефективно будуть використані ці кошти? Було б логічно, якби дану суму, яку фактично відібрали в аграріїв, відповідно до озвучених «Укрзалізницею» пріоритетів направили б у більшій мірі на купівлю вагонів-зерновозів. Згідно з фінансовим планом на 2018-й рік, «Укрзалізниця» збирається придбати 7,4 тис. вагонів, з яких 7 тис. піввагонів, 100 фітингових платформ для перевезень вантажних контейнерів і лише 137 зерновозів. Тобто, закривають станції по відвантаженню в основному зернових культур, наносять прямі і опосередковані збитки аграріям, мотивуючи це тим, що необхідно оптимізувати роботу станцій і оновити парк вагонів, але при цьому частка зерновозів складе лише 1,8 % з усіх нових закуплених вагонів. Виходить так, що, забираючи гроші в агросектору, Укрзалізниця хоче купити вагони для інших галузей. Кому? Знову "великим та могутнім" металургам та вугільникам? Це також потрібно робити, але чому знову за рахунок аграрія?!", - наводить оцінки збитків Мірошніченко.