друкувати


Для зростання економіки на 4% потрібно залучити $20 млрд інвестицій – Данилишин

15 серпня 2018, 13:46

Україна має суттєво збільшити приток інвестицій в економіку – приблизно $20 млрд – аби досягти сталого економічного зростання на рівні 4-6% ВВП. Про це на своїй сторінці на facebook написав голова ради НБУ Богдан Данилишин.

Нагадаємо, що іноземні інвестори готові вкладати в Україну навіть за умови часткового відкриття земельного ринку.

Він зазначив, що, в цілому, економічний розвиток  України у І півріччі 2018 року, формує основу для подальшого якісного економічного зростання в умовах реалізації задекларованих реформ.

 

 

Водночас наразі маємо враховувати умови, що зберігають ризики сповільнення економічного зростання України, у т. ч. через можливе: погіршення зовнішньоекономічних умов торгівлі, зокрема через «торгові війни» та жорсткіші монетарні умови, що може призвести до стиснення міжнародної торгівлі та зниження попиту на продукцію українського експорту; фіскальне домінування, що може обмежувати державні інвестиції та збільшити боргове навантаження, стримуючи економічний розвиток країни в середньостроковій перспективі, – наголосив Данилишин.

І додав:

Для зростання ВВП на рівні 4-6% Україні потрібно забезпечити рівень інвестицій 20% ВВП Інвестиції у 20% від ВВП- це на сьогодні приблизно $20 млрд. Так, нині державні інвестиції складають всього 2% ВВП, а прямі іноземні  – до $2 млрд (ті самі 2%).

Таким чином, за розрахунками Данилишина, для збільшення економічного росту країни з нинішніх 3% до 4-6% за рік, необхідно забезпечити ще як мінімум 16 млрд доларів прямих інвестицій в економіку держави.