друкувати


Великі морські порти передадуть у концесію, інші – приватизують – офіційно

24 квітня 2016, 18:25

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян розповів про подальшу долю розвитку морської та річкової галузі країни. За його словами, наразі розглядається можливість передачі в концесію великих морських портів і приватизація– решти. Він вважає, що це допоможе залучити в транспортну інфраструктуру інвестиції і технології.

 «Безумовно, концесія стосується саме великих морських портів. Світовий досвід підтверджує, що порти, а точніше стивідорні компанії, повинні перебувати в держвласності, але допускається їх концесія на тривалий термін, до 49 років. А ось що стосується портів поменше, то тут можливі будь-які варіанти. Але щоб знайти ефективного покупця, ми повинні максимально рекламувати українську власність», – пояснив Володимир Омелян.

Доля річкових портів України також буде аналогічною, проте їх частина вже і так знаходиться в руках приватних власників.

 Новий базовий закон про внутрішній водний транспорт внесений в Раду, і, я сподіваюся, що він буде схвалений вже в цьому році і створить правову модель роботи на річках», - пояснив ситуацію новий міністр інфраструктури.

У планах профільного відомства також значиться приватизація морських і річкових суден, що залишилися в державній власності. Конкретні терміни втілення реформ в даний момент не озвучуються.