друкувати


Мін’юст повернув «Еконії» право на майно

14 серпня 2018, 18:00

Сьогодні заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова відвідала завод з виробництва питної води і дитячого харчування «Еконія» та передала трудовому колективу Наказ, що скасовує неправомірні дії державних реєстраторів та повертає компанії законні права на володіння нерухомим майном підприємства. Про це повідомила прес-служба ТОВ «Еконія».

Нагадаємо, що Європейська бізнес асоціація (ЄБА) звернулася до Міністерства юстиції України та Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації з проханням розібратися в ситуації зі спробою рейдерського захоплення заводу з випуску питної води і дитячого харчування компанії "Еконія". 

В повідомленні ідеться, що Наказ Мін’юсту поставив крапку у спробі рейдерського захоплення майного комплексу підприємства «Еконія» ТОВ «Капитал інвест девелопмент», засновники якої, за допомогою незаконних дій державних реєстраторів, перереєстрували майно компанії на себе та 19 липня 2018 року вчинили спробу захвату заводу.

Утім, члени «антирейдерської» Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мінюсті, уважно вивчили ситуацію та одноголосно дійшли висновку, що під час перереєстрації майнового комплексу, державні реєстратори порушили вимоги діючого законодавства. Зокрема, спочатку реєстратор не перевірив в Єдиному державному реєстрі судових рішень, надану йому Ухвалу Суду. А дії вже наступних реєстраторів - остаточно створили загрозу для права приватної власності підприємства, - зазначається в повідомленні.

За рішенням «антирейдерської» комісії Олена Сукманова підписала відповідний Наказ, який скасовує незаконні дії усіх трьох державних реєстраторів (реєстратора Каленчука М. А. КП «Реєстрація нерухомості», реєстратора Черкаської філії ДП «Сетам» Бондаренко С.С та приватного нотаріуса Бровченко М.О) і приїхала в Золотоношу, щоб особисто вручити її колективу «Еконії» та запевнити, що в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно вже внесено відповідні зміни та нерухомість повернуто «Еконії», тож компанія надалі може працювати спокійно і продовжувати виробляти якісну продукцію для малюків та батьків.

Кейс «Еконії» вкотре продемонстрував, що Антирейдерська комісія Мін‘юсту є ефективним і швидким інструментом відновлення майнових прав. Для комісії немає значення розмір бізнесу, чи сфера його діяльності. Навіть якщо порушено права звичайної фізичної особи - комісія відновить справедливість. Це - наша принципова позиція, - сказала Олена Сукманова.

Сам процес виробництва заступник міністра та представники бізнес-асоціацій, що допомагали «Еконії» боротися з рейдерами,  побачили під час екскурсії по підприємству. 

За словами президента компанії Ірини Варагаш, антиредерський кейс «Еконії» був повчальним не лише для самої компанії, а усього українського бізнесу.

Ми маємо бути готові захистити себе, адже часто рейдери користуються прогалинами у законодавстві, правоохоронній системі. Утім, тепер ми точно знаємо, що Перемога можлива, треба лише не гаяти час,  мати чітку правову позицію, звертатися до суспільства, залучати громадські та бізнесові спільноти, представників влади, соціальні мережі. Боротися з рейдерами самотужки дуже важко, але і бізнес, і влада готові приходити на допомогу і разом відбивати рейдерські атаки, - зазначила вона.